El Consell demana als partits polítics espanyols que "recapaciten" i donen suport al dret civil valencià

La vicepresidenta, Aitana Mas, creu que s'ha perdut una "magnífica oportunitat" per a recuperar-lo després que PP i PSOE hagen acordat limitar la reforma de la Constitució a l'article 49

La consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, i la vicepresidenta, Aitana Mas, aquest divendres a Alacant
La consellera de Política Territorial, Rebeca Torró, i la vicepresidenta, Aitana Mas, aquest divendres a Alacant / Generalitat

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha demanat aquest divendres a les forces polítiques del Congrés que "recapaciten" i atenguen les demandes de l'executiu autonòmic i de tota la societat valenciana perquè es recupere el dret civil valencià.

Mas s'ha pronunciat així en la roda de premsa posterior al ple del Consell, després que aquesta setmana el govern espanyol i el PP hagen pactat en el parlament cenyir la reforma de la Constitució a només un article, el 49, per a substituir el terme "disminuïts" pel de "persones amb discapacitat". Això, suposa, de facto, deixar fora la demanda de reactivar el dret civil valencià, una demanda del territori des de fa anys. De fet, és prèvia a la petició del Comité de Representants de les Persones amb Discapacitat, el Cermi, de canviar la redacció de l'esmentat article i està encallada en la comissió constitucional de les Corts Generals des del 2020.

El Consell continua tenint una posició "ferma i de suport" al dret civil valencià, i considera que s'ha "perdut una magnífica oportunitat" d'anar de manera conjunta en el Congrés, ha indicat Mas, qui, no obstant això, ha afirmat que queda "una nova oportunitat en les pròximes setmanes". Al febrer està previst que es voten les esmenes a la proposta pactada per a reformar la Carta Magna, entre les quals hi ha la que Compromís va elevar per a traslladar al Congrés l'acord majoritari de les Corts a favor del canvi, que compta amb el suport del PP.

També et pot interessar

stats