El dret civil valencià, com afecta el teu dia a dia?

Els juristes han reclamat al Congrés recuperar les normes basades en els Furs. Analitzem fins a quin punt poden afectar la convivència actual

Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés aquest dilluns, en l'acte de reivindicació del dret foral valencià
Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés aquest dilluns, en l'acte de reivindicació del dret civil valencià / À Punt NTC
14 de juny 2021 - 14:44

Els juristes valencians han reivindicat aquest dilluns a Madrid recuperar el dret civil valencià. Amb un acte al Congrés, l’Associació de Juristes Valencians ha reclamat el marc jurídic que contemplava l’estatut d’autonomia de 2006 i que, després d’arribar a aplicar-se des del 2008, el Tribunal Constitucional el va anul·lar el 2016. Per a recuperar-lo, ara cal una reforma constitucional que, tot i estar promesa per part de l’executiu espanyol, està estancada al parlament espanyol. 

Representants de pràcticament totes les formacions polítiques, excepte Vox i Ciutadans, del món empresarial, dels sindicats i de la societat civil han acudit fins a Madrid per a donat suport a la reivindicació del dret civil valencià, però què implicaria recuperar aquesta normativa? 

El dret civil foral

És el conjunt de lleis i normes que serveixen per a solucionar els conflictes entre les persones, com ara el matrimoni, la família o l’organització de les nostres propietats. 

Què tenen de particular aquestes normes?

L’Estat no obliga les persones a complir-les, com passa amb el dret que s’ocupa dels delictes o els impostos, de manera que els ciutadans s’acullen a aquestes normes de manera lliure i voluntària. 

En què es fonamenta el dret civil foral valencià?

El dret civil foral valencià està en els Furs, és a dir, les normes de l’antic Regne de València, que va atorgar Jaume I. Van estar vigents fins al segle XVIII, quan els va anul·lar el Decret de Nova Planta, arran de la derrota d’Almansa. Aquests nou llibres recollien la normativa referida, per exemple, a herències, donacions, matrimonis o adopcions. 

Quan es va recuperar el dret foral a la Comunitat Valenciana?

Amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana el 1982, la Generalitat podia recuperar i ampliar part del dret civil valencià sempre que respectara la Constitució. 

Quan es va fer efectiu?

Amb la reforma de l’Estatut d’Autonomia del 2006, i més de 300 anys després del Decret de Nova Planta, la Generalitat va aconseguir recuperar part del dret civil foral valencià. 

Quan es va topar el dret civil amb el primer revés? 

El 2016 el Tribunal Constitucional va dir que tres lleis valencianes no complien allò que recollia la Constitució: la llei sobre règim econòmic matrimonial, la llei sobre les unions de fet i la llei de la custòdia compartida. Amb aquest límit, la Generalitat no ha pogut elaborar més lleis de dret civil foral valencià. 

Quines lleis hem tingut basades en el dret civil valència? 

Algunes són: 

  • La Llei de règim econòmic matrimonial valencià (2007), que arreplegava algunes normes tradicionals valencianes, com la carta de núpcies (o capitulacions matrimonials), les donacions per matrimoni o la separació de béns del matrimoni si la parella no triava un altre règim diferent.
  • La Llei sobre les unions de fet (2012), encara que el Tribunal Constitucional va anul·lar-ne una part. La Comunitat Valenciana solament pot fer lleis sobre la forma de les unions de fet.
  • La Llei de contractes i altres relacions jurídiques agràries (2013), que recull el costum agrari valencià i l’adapta a la nova realitat social i econòmica del camp. Aquesta normativa contempla aspectes com la tradicional venda a ull i la venda al pes o la funció del corredor i el alfarrassador. 
  • La Llei de relacions familiars dels fills i filles i els progenitors amb els quals no conviuen (2012), també coneguda com a llei de custòdia compartida. Contemplava que els pares que no vivien junts tingueren la mateixa responsabilitat en les seues relacions amb els fills, amb una custòdia compartida, però el Tribunal Constitucional també la va anul·lar. 

Per a què pot servir recuperar el dret civil valencià?

Perquè amb unes normes civils pròpies, com ja tenen en vigor unes altres comunitats espanyoles, el dret civil foral valencià pot servir per a què les lleis generals s’adapten més a les particularitats de la societat i l’economia valencianes. A més, es poden recuperar institucions històriques.

També et pot interessar

stats