La defensa del dret civil valencià arriba al Congrés

L'Associació de Juristes Valencians organitza aquest dilluns a la cambra baixa un acte en suport a la recuperació de l'ordenament tradicional valencià

Les Corts aproven una declaració per a recuperar el dret civil valencià
Les Corts aprovaren la declaració per a recuperar el dret civil valencià / À Punt NTC

La iniciativa pel reconeixement del dret civil foral valencià cobra protagonisme al Congrés dels Diputats aquest dilluns amb un acte promogut per l'Associació de Juristes Valencians. L'objectiu principal és la tramitació de la reforma que sol·licita que es modifique la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a fer possible la validesa de l'ordenament tradicional del nostre territori.

Va ser en novembre de 2019 quan el PSPV-PSOE, el Partit Popular, Compromís i Unides Podem van aprovar a les Corts la proposició de llei, amb els vots en contra de Ciutadans i Vox. La proposta també compta amb el suport de 523 municipis dels 542 que conformen la Comunitat Valenciana, la qual cosa representa el 99,5% de la població. A principis de 2020 es va presentar per a tramitació al Congrés.

Segons el president de Juristes Valencians, José Ramón Xirivella, l'acte "tracta d'escenificar en el Congrés el gran consens polític, social i municipal que existeix en la Comunitat Valenciana per a la reintegració del dret civil foral". Entre aquests suports es troben el del col·lectiu empresarial, els sindicats i les associacions culturals.

Per a l'acte d'aquest dilluns s'ha convocat a les onze del matí una foto amb personalitats de la societat valenciana en les escales de l'accés principal al Congrés dels Diputats. Posteriorment, a les 12 hores a la Sala Constitucional, es duran a terme diferents conferències i taules redones que comptaran amb la participació d'experts.

El dret civil valencià es va aplicar durant 8 anys, des del 2008 al 2016, any en el qual el Constitucional va declarar que la llei valenciana de règim econòmic matrimonial valencià no s'ajustava a l'ordenament constitucional. La recuperació del dret civil afectaria qüestions quotidianes com el règim matrimonial, l'herència o la legislació de parelles de fet.

També et pot interessar

stats