Morera demana a Batet que agilitze el reconeixement del dret civil valencià en la Constitució

El president de les Corts ha dit que la fita de la legislatura és iniciar aquesta reforma constitucional

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el president de les Corts, Enric Morera, es reuneixen en la cambra baixa
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el president de les Corts, Enric Morera, es reuneixen en la cambra baixa / Les Corts

El president de les Corts, Enric Morera, ha demanat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que agilitze la tramitació per al reconeixement del dret civil valencià a través d’una reforma de la Constitució, després de la proposta enviada pel parlament autonòmic a principis de 2020.

Morera s'ha reunit amb Batet en la seu de la cambra baixa, una visita institucional per a abordar temes pendents com aquesta reforma constitucional que va aprovar el ple de les Corts al novembre del 2019 amb el suport dels partits del govern valencià (PSPV, Compromís i Unides Podem) i del PP, i el rebuig de Ciutadans i de Vox.

Es tracta de la modificació de la disposició addicional segona de la Constitució per a incloure la reintegració efectiva del dret civil valencià, després de les sentències en contra del Tribunal Constitucional a algunes lleis valencianes.

Morera ha explicat que la "fita" de la X legislatura de les Corts és la petició d'aquesta reforma constitucional. "Som conscients que és un impuls que han de fer els grups parlamentaris", ha remarcat en referència a la inclusió de la proposta valenciana en l'orde del dia d'un ple del Congrés.

Però ha posat l'accent en el fet que és una qüestió que forma part de l'agenda valenciana i que "s'emmarca en la relació que hauria d'existir entre els parlaments autonòmics i el Congrés".

Reconeixement del dret civil valencià

La reivindicació del reconeixement del dret civil es remunta al 28 d'abril de 2016, quan el Constitucional va declarar que la llei valenciana de règim econòmic matrimonial valencià no s'ajustava a l'ordenament constitucional, igual que passaria amb la de custòdia compartida i amb la de les unions de fet.

Així, aquesta reforma constitucional permetria a la Comunitat Valenciana legislar en matèria de dret civil. La reintegració d'aquesta competència a la Generalitat, prevista en l'Estatut, afecta aspectes com el règim econòmic matrimonial, la custòdia compartida i les unions de fet.

També et pot interessar

stats