Tres diputats de les Corts defendran el dret civil valencià al Congrés

Manolo Mata, Jesús Pla i Naiara Davó integraran en principi la delegació, que es vota dijous.

Hemicicle de les Corts
Hemicicle de les Corts

Tres diputats de les Corts seran els encarregats de defendre davant el Congrés la proposició de llei que demana modificar la disposició addicional segona de la Constitució Espanyola per a incloure la reintegració efectiva del dret civil valencià.

El ple de les Corts votarà dijous els noms de la delegació valenciana –en principi integrada pel síndic socialista, Manolo Mata; el diputat de Compromís, Jesús Pla, i la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó– que portarà a la cambra baixa la defensa del dret civil. El parlament valencià va aprovar el passat mes de febrer la proposició de llei amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís, Unides Podem i el PP, els signants del text conjunt.

Tant Ciutadans com Vox van votar en contra de la iniciativa, que busca la recuperació del dret civil foral, una possibilitat que està prevista en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 2006. En funció del dret civil es van aprovar tres lleis (sobre règim econòmic matrimonial, custòdia compartida i unions de fet), que van ser declarades inconstitucionals en 2016.

La proposició de llei reivindica que la via que té el poble valencià per a defendre el dret civil foral i l'autogovern és modificar la Constitució. Així es podria garantir el ple exercici de les competències estatutàriament assumides en igualtat de condicions que les altres autonomies amb tradició foral.

Durant el debat de la proposició de llei al Parlament valencià, els grups proponents van defendre la necessitat de recuperar un dret propi dels valencians i valencianes, mentre que Ciutadans els va acusar de donar suport a les "aspiracions nacionalistes" i Vox de voler "acabar amb la unitat d'Espanya".

També et pot interessar

stats