Joan Carles I torna a Espanya després de dos dies a Londres

És la segona visita del rei emèrit a Espanya des que va marxar a viure a Abu Dhabi a l'agost de 2020

El rei emèrit Joan Carles I a Sanxenxo en la seua última visita
El rei emèrit Joan Carles I a Sanxenxo en la seua última visita / Lavandeira Jr. (Efe)

Joan Carles I té previst arribar aquest dimecres a Sanxenxo procedent de Londres, en la que serà la seua segona visita a Espanya des que va decidir marxar a viure a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) l'agost del 2020 per la controvèrsia sobre el seu patrimoni a l'estranger, la investigació del qual va ser arxivada per la Fiscalia del Tribunal Suprem al maig del passat any.

El rei emèrit, de 85 anys, torna onze mesos després del seu primer viatge, tot i el malestar que va causar en el govern l'anterior estada a Sanxenxo i la seua negativa a donar explicacions pel seu comportament personal després de les irregularitats fiscals que va cometre en els últims anys del seu regnat i després de l'abdicació.

Com que arriba en un avió privat, no s'ha confirmat a quina hora aterrarà en l'aeroport de Vigo, des d'on es desplaçarà a Sanxenxo per a estar amb els seus amics de la vela fins diumenge, amb motiu de la regata que se celebra aquest cap de setmana i en la qual participarà el Bribón. L'emèrit vol preparar la participació en el campionat del món de vela, en la categoria 6mR, que se celebrarà a la fi d'agost a l'illa de Wight, a Anglaterra.

Joan Carles I arribarà a Espanya després d'haver estat dos dies a Londres, on va sopar el dilluns amb un grup d'amics en el selecte club privat Oswald's, en el centre de la capital, segons han revelat les fotos publicades pel Daily Mail. La idea de l'emèrit era veure's amb Carles III de manera privada, però la casa reial britànica i l'ambaixada del Regne Unit a Espanya van descartar la setmana passada que la cita anara a tindre lloc, sense que s'hagen tornat a pronunciar sobre aquest tema.

L'estada a Londres va culminar amb una visita a l'estadi Stamford Bridge, on va veure guanyar el Madrid en el partit de tornada de quarts de final de la Lliga de Campions de futbol, convidat en la tribuna del Chelsea pel president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

L'any passat es va allotjar a Sanxenxo en casa del seu amic Pedro Campos, com ha fet en altres ocasions, si bé el patró del Bribón no l'ha confirmat i no es descarta que es quede en un altre domicili de la zona. Campos ha guardat silenci aquests dies en línia amb la discreció amb la qual es prepara la visita, la qual cosa ha portat al fet que s'hagen imposat restriccions a la premsa en el club nàutic de Pontevedra. L'alcalde del municipi, Telmo Martín, qui va comunicar l'any passat el retorn a Espanya del pare de Felip VI, també ha optat per no donar detalls de la seua arribada.

La Zarzuela, incòmoda per la visita

Durant la primera visita, Joan Carles I va tancar el seu primer viatge al palau de La Zarzuela, on va mantindre una llarga xarrada amb Felip VI en la qual aquest li va traslladar la seua incomoditat per com s'havia desenvolupat la seua estada en la localitat gallega.

Aquesta vegada no està previst que el rei emèrit es trobe amb el seu fill, qui es va assabentar per la premsa del seu segon viatge a Espanya. La Casa del Rei comptava que vinguera al juny, una vegada celebrades les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig, en considerar inoportú que estiguera a Espanya durant el període electoral, que va començar el passat dia 4 amb la firma del decret de convocatòria dels comicis per part de Felip VI.

La nova visita de Joan Carles ha suscitat les crítiques de partits com Podem, ERC o EH Bildu, que han convingut a qualificar-la “d’indecència” i “xou mediàtic”. El portaveu de Podem, Javier Sánchez, ha opinat que la presència d'una persona que “mai ha respost per les seues malifetes” és un “descrèdit” per a les institucions, per la qual cosa “hauria d'estar donant explicacions i no fent regates”.

EH Bildu ha exigit al govern espanyol retirar-li el títol de rei honorífic per “higiene democràtica”, segons la portaveu, Mertxe Aizpurua, mentre que el d'ERC, Gabriel Rufián, ha assenyalat que el viatge demostra la impunitat en aquest país d'un “senyor que va fomentar corrupteles en els últims quaranta anys”.

També et pot interessar

stats