Isaura Navarro sobre Fresco: “S’ha dedicat sobretot a la divulgació i no tant a la gestió”

La consellera s’ha mostrat molt crítica amb l’aprovació de l’ampliació nord del port de València, que ha qualificat d’“absolut despropòsit”

La consellera Isaura Navarro respon les preguntes d'À Punt
La consellera Isaura Navarro respon les preguntes d'À Punt / À Punt NTC

“S’ha dedicat sobretot a la divulgació i no tant a la gestió.” Així explica la destitució com a director general de Transició Ecològica de Pedro Fresco Isaura Navarro, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

La titular d’aquest departament nega cap porga i emmarca la decisió en una aposta per l’impuls a la gestió de les subvencions d’autoconsum i les comunitats energètiques locals, que “tenen una tramitació baixa”. La destitució, però, suposa l’adeu d’un dels escassos membres de l’equip de l’exconsellera Mireia Mollà que es mantenien al càrrec. 

En resposta a les crítiques a la nova direcció mampresa per Compromís en matèria d’energia renovable, Navarro ha remarcat la importància que l’administració facilite les subvencions que venen dels fons europeus perquè la gent “pague una factura de la llum molt més baixa”. 

La consellera ha assegurat que aquesta destitució no tensa les relacions dins del Botànic i ha posat l’accent en la coordinació amb les conselleries d’Economia Sostenible i Política Territorial per a agilitzar la implantació de fotovoltaiques més planificada i sostenible.

Navarro ha exemplificat amb el cas de Villena, que ha rebut 35 peticions per a instal·lar plantes fotovoltaiques, la situació d’un seguit de municipis que es queixen perquè les empreses els tenen al punt de mira. “Volem que als ajuntaments se'ls escolte per a poder decidir”, ha explicat la consellera. 

Pel que fa a les zones idònies per a la instal·lació de plaques solars, Navarro aposta pel “sòl degradat, industrial, espais que no estan cultivats”. La titular d’Agricultura ha argumentat que “no és raonable” que es faça en cultius de regadiu subvencionats per la Generalitat. Quant al nomenament d’Enric Juan com a nou director general de Transició Ecològica, ha destacat que es tracta d’una persona “molt treballadora i molt tècnica” que aportarà agilitat a les tramitacions de subvencions. 

Pedro Fresco ha compartit aquest dissabte a les xarxes un missatge de reconeixement a la tasca feta pel funcionariat fins ara a càrrec seu i ha afegit que "no permetrà que el qüestionen".

L’ampliació del port de València, "una il·legalitat"

La consellera s’ha mostrat molt crítica amb l’aprovació de l’ampliació nord del port de València, que ha qualificat d’“absolut despropòsit”. Navarro ha emfasitzat que no hi ha cap nova declaració ambiental, i que un informe ministerial que parla d’una “greu afecció al nostre territori: a l’Albufera, les costes, a València”.

“No podem posar el llop a vigilar les gallines”, ha alertat, en referència a la possibilitat que l’autoritat portuària puga fer correccions al projecte d'acord amb una normativa vigent “posterior a la declaració ambiental de 2007”.

Des de la conselleria es defensa la necessitat d’una nova declaració d’impacte ambiental basada en el projecte actual i la normativa vigent. En cas contrari, segons Navarro, es tractaria d’“una il·legalitat”. Així doncs, el departament que encapçala estudia les vies legals per a "intentar frenar aquest desgavell".

També et pot interessar

stats