El Consell destitueix el director general de Transició Ecològica, partidari d’accelerar la instal·lació de plantes fotovoltaiques

Amb el cessament de Pedro Fresco queda renovada la cúpula de Transició Ecològica després de la destitució de l’exconsellera Mollà

Pedro Fresco durant una conferència, en una imatge d'arxiu
Pedro Fresco durant una conferència, en una imatge d'arxiu / Twitter Pedro Fresco
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de desembre 2022 - 08:25 Actualitzat: 02 de desembre 2022 - 09:10

La gestió de la implantació de l'energia renovable continua generant divisió entre els socis del Botànic, però també a Compromís. De fet, el Consell destituirà aquest divendres el director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, segons ha pogut saber À Punt. 

Fresco formava part de l'equip de l'exconsellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà. I com Mollà, serà destituït a proposta de Compromís després que la coalició haja presentat aquesta setmana el full de ruta per a la implantació de les renovables.

Aquest pla prioritza la instal·lació de plaques solars en els terrats o les teulades, tant en immobles com en polígons industrials, i planteja estudiar els projectes de plantes fotovoltaiques amb més deteniment. L'estratègia que defensa Pedro Fresco és ben diferent, com evidenciaven algunes de les seues intervencions en les xarxes socials.

Fresco és partidari d'accelerar la instal·lació de l'energia solar i l'eòlica a la Comunitat Valenciana. També trasllada el missatge que cal assumir que, per a dur endavant la transició energètica, ha d'haver-hi canvis en el paisatge, ho podem llegir en els missatges que publica o compartix a les xarxes socials.

La reacció de l’afectat no ha tardat a aparéixer en les xarxes socials amb un concís missatge, en què parafrasejava una frase de Galileo Galilei, "Eppur si muove", venint a dir que tot i negar-se la veracitat d’un fet, aquest és cert. 

Aquest moviment en l'estructura de la Conselleria per a la Transició Ecològica arriba cinc setmanes després de la destitució de Mireia Mollà, entre altres motius, per les diferències en la gestió de les plantes fotovoltaiques. L'eixida de Mollà va suposar també la dimissió de Paula Tuzón com a secretària autonòmica. Amb la destitució de Fresco quedarà definitivament escapçada la cúpula de Transició Ecològica de l'etapa anterior. 

Cal recordar que Compromís va presentar aquesta setmana la seua estratègia per a les fotovoltaiques, que passa per l'aposta d'instal·lacions en terrasses i teulades de zones urbanes i àrees industrials i no per concentrar la producció en plantes. La síndica de la coalició a les Corts, Papi Robles, dimarts en Les Notícies del Matí, i insistia en el fet que el procés de transició cap a l'energia fotovoltaica s'ha de fer a poc a poc.

“S’ha de fer un model energètic que siga de proximitat, que estiga prop d’allà on es requereix l’energia, començant pels llocs on ja tenim construccions, és a dir, les teulades, i continuant per les zones industrials vora les ciutats que no estan utilitzades i així anar creixent de manera progressiva”, apuntava Robles.

Noms que sonen per a substituir-lo

D'entre els noms que baralla Compromís per a substituir Fresco en la conselleria de Transició Ecològica està Enric Juan, actual director general d'Infraestructures de Serveis Socials de la Conselleria d'Igualtat, el departament que encapçala Aitana Mas i amb qui comparteix militància a Iniciativa. Els canvis s'aprovaran hui en el ple del Consell a Alacant.

També et pot interessar

stats