Compromís aposta per prioritzar la instal·lació de plaques solars en teulades i sòl ja urbanitzat

Estima que aprofitant el 40% de la superfície de les teulades i cobertes es podria arribar al 84% de l'electricitat que consumeix la Comunitat Valenciana

En imatge, una planta fotovoltaica del Serrans
En imatge, una planta fotovoltaica dels Serrans / À Punt NTC

Aprofitar la teulada dels edificis per a instal·lar panells solars i el sòl degradat o ja urbanitzat per a construir plantes fotovoltaiques, a fi d'aconseguir 16.000 megawatt (MW) sense necessitat de "destruir el territori". És la proposta de Compromís per al canvi de model energètic. Una transició que vol accelerar donant més capacitat de decisió a la ciutadania, segons el pla que han presentat aquest dilluns la síndica Papi Robles i els diputats Carles Esteve i Vicent Marzà.

Per a Compromís, és possible complir amb l'objectiu de ser climàticament neutres el 2050 o arribar al 2030 amb una producció d'electricitat de 6.000 MW a partir d'energia solar. La formació estima que només aprofitant el 40% de la superfície de teulades i cobertes de la Comunitat Valenciana es podria arribar a una potència instal·lada de 14.000 MW, el 84% de l'electricitat que es consumeix en el territori.

A això caldria afegir, els més de 2.500 MW que es podrien obtindre creant plantes fotovoltaiques de grandària reduïda en els més de cinquanta milions de metres quadrats de sòl urbà o industrial sense ús que hi ha en aquest territori.

L'objectiu és, segons ha destacat Robles, "potenciar l'autoconsum" i prioritzar la instal·lació de plantes prop d'on s'haja de consumir l'energia, superant així el model actual, "irrespectuós amb el territori" i en el qual unes poques multinacionals controlen el mercat. 

El model de Compromís arreplega també la creació de l'Agència Valenciana de l'Energia perquè l'impuls de la transició energètica siga públic, estiga al servei de la ciutadania i permeta reduir la factura elèctrica. Compromís i Unides Podem han demanat recuperar-la en els pressupostos del 2023, on estava prevista per la Conselleria d'Economia, però segons la formació, finalment va quedar fora. 

Cal accelerar la implantació de plantes fotovoltaiques i energies renovables, però d'una manera ordenada. No ens val fer les coses de pressa i acabar fent-les malament. Papi Robles - Síndica de Compromís

Les discrepàncies sobre la fórmula per a la implantació de les plantes solars i les facultats de la futura agència han creat friccions recents entre els socis del Botànic. No obstant això, Robles confia a tancar un pacte amb el PSPV perquè done suport a les esmenes que han presentat amb Unides Podem sobre la matèria en la llei d'acompanyament als pressupostos del 2023. Segons ha recordat, les propostes van en la línia de l'acord que firmà al maig el Botànic, un consens que creu que tornarà a produir-se, com també ha passat amb la taxa turística i amb la llei del canvi climàtic, igualment objecte de diferències. 

"Cal accelerar la implantació de plantes fotovoltaiques i energies renovables però d'una manera ordenada. No ens val fer les coses de pressa i acabar fent-les malament. Això ens recorda moltes èpoques en les quals vam tindre molta pressa per fer finques i PAI i la cosa va acabar molt malament", ha assenyalat la síndica.

Compromís ha posat en marxa un web (www.comencenpelsostre.com) per a donar a conéixer el seu model de transició energètica, en el qual, entre altres qüestions, es pot consultar l'energia potencial que es pot generar a través de les cobertes de cada municipi de la Comunitat Valenciana. La campanya, sota el lema "Comencem pel sostre", contempla també visites als municipis per a donar a conéixer el model que planteja aquesta coalició, amb el qual es pot tindre una energia "sostenible i democràtica" i una factura de la llum "barata ara i d'ací a trenta anys", sense destruir el territori. 

També et pot interessar

stats