Isaura Navarro (Compromís) demana una "reflexió" sobre l'ampliació del port: "Va decidir-ho una persona que acaba de ser destituïda per la trama Koldo"

La portaveu adjunta a les Corts de la coalició valencianista i exconsellera d'Agricultura carrega contra el govern PP-Vox per "no fer res" per a solucionar els problemes de la Comunitat Valenciana

Isaura Navarro, aquest dilluns en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts i exsecretària d'Agricultura Isaura Navarro ha insistit aquest dilluns, des dels micròfons d'À Punt, en l'oposició que ha fet Sumar a l'ampliació del port de València, també des del Consell de Ministres. Entrevistada en Les notícies del matí, ha remarcat que l'actuació per a estendre la terminal nord va tindre llum verda en el govern de coalició gràcies a la majoria del PSOE, i ha demanat obrir una "reflexió" al respecte: "Qui ha decidit això és una persona que acaba de ser destituïda per vinculacions a la trama Koldo. Potser hem de lligar caps, no sé", ha dit en referència al ja exsecretari d'estat de Ports de l'Estat, Álvaro Sánchez Manzanares, a qui l'actual ministre de Transports, Óscar Puente, ha fet fora per falta de confiança.

Navarro ha volgut deixar molt clar que la vicepresidenta segona de l'executiu espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, va oposar-se contra les obres per a ampliar la infraestructura portuària, que ha qualificat de "despropòsit". I ha remarcat que l'actuació, "pagada amb diners públics", comportarà una pèrdua "gravíssima" de llocs de treball a la Comunitat Valenciana, a més dels danys mediambientals que ja comencen a evidenciar-se en la regressió de les platges i l'Albufera. "És dramàtic per a les nostres costes", ha assenyalat.

El PSOE té majoria al Consell de Ministres, això no vol dir que Sumar no s'oposara a l'ampliació del port

La també exsecretària autonòmica de Salut Pública entre el 2019 i el 2022 s'ha pronunciat sobre la presumpta trama de corrupció per a emportar-se comissions a través de la compra de mascaretes en plena pandèmia i que implica Koldo García, exassessor de l'exministre valencià José Luis Ábalos. Després de recordar que ella no va tindre cap responsabilitat a l'hora de contractar material sanitari durant la seua etapa com a alt càrrec de Sanitat en la pandèmia, Navarro ha qualificat de "menyspreable" aquest tipus d'actuacions per les quals va haver-hi persones que suposadament s'aprofitaren per a fer negoci en aquells moments de crisi pel coronavirus en què les administracions estaven desabastides. "Després de tot el que vam patir per a aconseguir material per a protegir el personal sanitari, que es jugava la vida en el dia a dia mentre la majoria de la gent estava a casa, veure empresaris que s'han aprofitat i s'han fet rics en aquell moment mundialment tan difícil és menyspreable. La gent moria i alguns es deixaven la pell en el treball, és molt dur", ha lamentat.

Crítiques al Consell de Mazón

D'altra banda, la diputada de Compromís en les Corts i exconsellera de l'últim Botànic ha carregat contra l'executiu autonòmic actual, format per la coalició PP-Vox, a qui ha acusat de "no fer res" per a solucionar els problemes dels valencians i valencianes. "Aquest govern no gestiona. És increïble, vas a les Corts i es dediquen a criticar el Botànic i el govern d'Espanya. El president [Mazón] ix en mode showman en la sessió de control, però sense propostes ni respostes. Els problemes estan ahí, nosaltres buscàvem respostes i solucions per a tots els sectors", ha criticat.

Aquest govern no gestiona. És increïble, vas a les Corts i es dediquen a criticar el Botànic i el govern d'Espanya

La parlamentària s'ha mostrat molt dura amb el gabinet liderat per Carlos Mazón, perquè repeteixen el mantra "que ho arregle tot Madrid" sense posar damunt de la taula "cap resposta" als assumptes que concerneixen la Comunitat Valenciana i sobre els quals el govern autonòmic té competències.

S'ha referit específicament a les protestes del camp i a la Conselleria d'Agricultura, que ella mateixa va ocupar en l'últim any del tripartit PSPV-Compromís-Unides Podem, i ha retret que el nou govern no ha volgut aprovar la creació d'una agència per a controlar els preus del sector agrari que havia quedat pendent. "No gestionen, l'única cosa que fan és protestar contra Madrid. Mediàticament, anirà bé, però deixen el sector primari abandonat", ha opinat Navarro, que ha mostrat "100%" de suport a les protestes que els agricultors mantenen per tot Espanya. A parer seu, existeix "un problema molt gran de sobirania alimentària" perquè, mentre el sector de la distribució anuncia beneficis enormes, el camp denuncia que no li arriben i en alguns casos ven a pèrdues. "És intolerable", ha afegit.

Full de ruta d'Iniciativa

Durant l'entrevista, Isaura Navarro ha repassat també algunes qüestions d'actualitat política en clau interna sobre Iniciativa, la branca de Compromís en què milita. Així, ha remarcat que el seu partit ha aprovat negociar amb Sumar una candidatura conjunta de cara a les eleccions europees de juny en considerar que és la millor opció de "defensar" els interessos del poble valencià i ha recordat que la plataforma liderada per Yolanda Díaz planteja una "aliança" amb els territoris i "sobretot amb Compromís", perquè és una força "estructurada" amb experiència de govern i que representa "l'esquerra social, l'ecologisme i el valencianisme". La política ha descartat, almenys per ara, la possibilitat que Sumar s'implante en el territori valencià i ha recordat que ara mateix hi ha un acord de no competència electoral, a més d'una "molt bona relació" amb la coalició.

Finalment, Navarro ha llevat ferro a la crisi interna que afecta Iniciativa i que ha provocat l'eixida d'alguns quadres descontents amb la gestió de la cúpula. Ha insistit que la major part de la militància dona suport a la direcció del partit i ha apuntat que en una formació política és normal que hi haja veus discrepants.

També et pot interessar

stats