Micó nega que les baixes en Iniciativa afecten Compromís: "El projecte està molt sòlid"

La diputada al Congrés del Grup Plurinacional Sumar aposta per una reformulació orgànica de la coalició valenciana per a convertir-la en un "partit de partits" en què "tot el món estiga còmode" 

La diputada al Congrés per Compromís-Sumar, Àgueda Micó, aquest dimarts en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La diputada de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó, ha minimitzat l'impacte que puga tindre el degoteig de baixes que ha patit en les últimes hores Iniciativa del Poble Valencià, una de les tres branques que integra la coalició. Entrevistada aquest dimarts en Les notícies del matí, qui va ser també secretària general de Més-Compromís fins a l'estiu ha apuntat que aquestes eixides en les organitzacions juvenils vinculades al partit en què militen Mónica Oltra i Aitana Mas no afecten Compromís: "En aquests moments el projecte està molt sòlid", ha afegit.

La parlamentària nacional es considera part d'una coalició "consolidada", que compta amb una gran quantitat d'alcaldies, regidories i s'articula gràcies a la militància de base. Una formació que, "després d'unes eleccions complicades" en què han perdut el govern de la Generalitat a favor de les dretes, "ha demostrat una fortalesa estratègica, de lideratge i política de primer nivell" de la mà d'una figura "incontestable" com és Joan Baldoví, síndic actual en les Corts, ha defensat.

Estem en disposició de convertir-nos en l'alternativa al govern de la vergonya de PP-Vox

Micó creu que en un horitzó d'ara al 2027 Compromís "està en disposició" de convertir-se en l'alternativa al "govern de la vergonya", com ha anomenat l'executiu autonòmic de coalició que integren PP i Vox i que va arribar a la Generalitat arran dels comicis autonòmics de maig del 2023. Així mateix, ha defensat el potencial de la coalició per a "construir des de majories socials i transversals un projecte d'esquerres" que guanye en la pròxima cita amb les urnes i recupere el govern valencià.

La diputada a Madrid ha remarcat que les persones que han abandonat Iniciativa per discrepàncies internes amb la direcció del partit continuen dins de la coalició i no han optat per anar-se'n a altres projectes polítics. "No hi ha un problema a Compromís", ha insistit. De fet, segons Àgueda Micó, Compromís treballa sempre amb una "unitat d'acció" i això fa que la societat valenciana els veja com "un projecte únic".

Tot i això, sí que s'ha mostrat partidària d'una reestructuració interna de l'espai per tal d'anar més enllà i democratitzar-lo. Cal trobar una fórmula, ha subratllat, perquè que tota la militància s'hi puga sentir còmoda amb un projecte "plural i divers, a l'avantguarda de l'alternativa política a la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, ha defensat la tesi de l'actual secretària general de Més, Amparo Piquer, que aposta per convertir Compromís en "un partit de partits" que incorpore més mecanismes de participació democràtica. "Enguany és l'any", ha dit.

"Fins al final" amb el dret civil

La també exregidora de l'Olleria s'ha mostrat decebuda perquè la reintroducció del dret civil valencià haja quedat fora de la reforma constitucional aprovada pel Congrés la setmana passada, que finalment se cenyeix només a l'article 49 i va tirar avant amb els vots de PP i PSOE. Ha carregat per això contra els dos partits, als qui ha acusat d'enganyar la ciutadania per adoptar posicions contradictòries a la Comunitat Valenciana i a Madrid. "És molt trist que el PP i el PSPV tinguen una postura en les Corts i una altra en el Congrés. Fan cas a Génova i Ferraz i deixen de banda els compromisos polítics i electorals amb la societat valenciana", ha lamentat Micó abans de recordar que el parlament autonòmic va aprovar una moció, amb el suport d'ambdues formacions, que defensava aglutinar la reforma de l'article 49 amb la recuperació del dret civil valencià per una qüestió "d'economia processal".

És molt trist que el PP i el PSPV tinguen una postura en les Corts i una altra en el Congrés

Compromís tornarà a defensar en el Senat l'esmena impulsada per Juristes Valencians per a recuperar el dret civil, la mateixa que no els deixaren debatre en el Congrés per la negativa de la Mesa. Avisen que portaran la demanda "fins al final" si PP i PSOE la tornen a bloquejar perquè no puga abordar-se en el ple de la cambra alta: serà el Tribunal Constitucional, com a màxima autoritat judicial, qui haurà de determinar si els diputats i diputades tenen dret a presentar l'esmena. 

Suport als pressupostos de l'Estat

Pel que fa a la negociació dels pressupostos generals de l'Estat del 2024 que l'executiu de Pedro Sánchez obrirà d'ací a poc, la portaveu adjunta del Grup Plurinacional Sumar ha dit que perquè els diputats de Compromís-Sumar els donen suport s'han de complir els acords del pacte de govern que es va firmar amb el PSOE. Passen, fonamentalment, per tres qüestions: mesures d'anivellament per a compensar l'infrafinançament valencià fins que s'aprove el nou sistema, condonació del deute històric, que és un "greuge gravíssim" cap a la Comunitat Valenciana, i inversions territorialitzades que s'ajusten a la població. Micó ha reivindicat el paper que, a parer seu, està jugant Compromís des del Congrés per a situar l'agenda valenciana i el finançament autonòmic en primera línia del debat públic: "Treballarem perquè els pressupostos estatals estiguen a l'altura de les necessitats valencianes", ha conclòs.

També et pot interessar

stats