L'intercanvi de carteres del Botànic amb l'equip de Mazón: entre agraïments i reptes de futur

La cordialitat marca els discursos dels nous consellers i conselleres en el tradicional traspàs de poders que els han fet els antecessors, que s'acomiaden desitjant sort i encerts

El nou conseller d'Educació, José Antonio Rovira, rep la cartera de mans de la predecessora, Raquel Tamarit
El nou conseller d'Educació, José Antonio Rovira, rep la cartera de mans de la predecessora, Raquel Tamarit / À Punt NTC
20 de juliol 2023 - 15:08 Actualitzat: 20 de juliol 2023 - 22:50

El govern de coalició PP-Vox a la Comunitat Valenciana està ja oficialment en marxa. Entre agraïments, bons desitjos i reptes de futur els nous consellers i conselleres del gabinet de Carlos Mazón han rebut les carteres dels respectius departaments que gestionaran els pròxims quatre anys de mans dels predecessors en el Consell del Botànic. L'agenda durant el matí ha sigut intensa, ja que ha abastat quasi la totalitat de conselleries, tret de dos —Sanitat i Medi Ambient— que faran el tradicional traspàs de vesprada. Tots els ixents han desitjat sort i encerts als qui entren en la nova legislatura.

Evitar posar "pals en la roda" al turisme

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha rebut en un acte a Alacant una triple cartera de mans de les persones que l'han precedida en aquestes àrees: l'exconsellera Josefina Bueno en Innovació, l'exconseller Rafa Climent en Indústria i Comerç, i l'exsecretari autonòmic Francesc Colomer, en Turisme. En el primer discurs que ha pronunciat com a nova responsable de les polítiques turístiques del Consell, Montes ha demanat evitar "demonitzar" i "posar pals en les rodes" d'un sector que és "font de progrés, llibertat i sostenibilitat".

Moment del traspàs de la cartera a Nuria Montes, nova consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme,
Moment del traspàs de la cartera a Nuria Montes, nova consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, / Europa Press

Així mateix, ha avançat algunes de les línies bàsiques i prioritàries que té previst implementar, a banda de la ja confirmada derogació de la taxa turística. Entre d'altres, considerar tots els sectors productius "igualment importants" en l'acció de govern perquè "tots són transversals", o treballar per a convertir Alacant en "un pol d'innovació important a Europa i en el món". Pel que fa a les polítiques de Comerç, ha comentat que impulsarà un procés de digitalització per a adaptar-lo a les necessitats de la nova societat i el nou model de consum, a més d'apostar per la vocació de servei com a valor diferencial.

Educació, la "conselleria del futur"

L'exconsellera d'Educació, Raquel Tamarit, ha entregat la cartera al nou titular del departament, José Antonio Rovira, que també gestionarà les competències d'Universitats i Ocupació. Rovira torna a una conselleria en què va exercir funcions de director general i territorial en els anteriors governs del Partit Popular. Apel·lant al record d'aquelles etapes, ha reivindicat el departament com "la conselleria del futur", per la responsabilitat en la formació, des de l'etapa infantil a la universitària, i ha insistit, una vegada més en l'objectiu de "modificar amb tranquil·litat" alguns aspectes de la llei del plurilingüisme.

Abans ha protagonitzat una de les anècdotes de la jornada, quan ha desvelat que ignorava la data de començament del curs escolar. Durant l'entrega de la cartera, Tamarit ha reivindicat el treball fet i ha aconsellat Al nou conseller, cuidar del funcionariat, de l'alumnat, les famílies i de "tots aquells que massa vegades oblidem" que estan.

Justícia "real" i mà estesa als cossos d'emergències

En la Conselleria de Justícia, una de les que ara queda en mans de Vox, el traspàs l'ha fet el subsecretari, Salvador Broseta, després de la dimissió de Gabriela Bravo com a consellera per a poder exercir les funcions de vicepresidenta segona de les Corts sense incórrer en incompatibilitats. En un to molt cordial, la nova responsable de Justícia i Interior, l'advocada Elisa Núñez, s'ha marcat com a principal prioritat per a la legislatura assegurar-se que la ciutadania tinga accés "a una vertadera justícia, real, transparent, ràpida, eficaç i eficient". Un objectiu per al qual s'ha compromés a dotar l'administració de justícia "dels millors mitjans humans i materials".

La nova consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, rep la cartera de mans del subsecretari Salvador Broseta
La nova consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, rep la cartera de mans del subsecretari Salvador Broseta / À Punt NTC

Igualment, i en referència a l'àrea de seguretat i emergències, la segona branca de competències que gestionarà, ha parat la mà als cossos professionals encarregats de garantir la protecció ciutadana i la prevenció i extinció d'incendis, o la policia autonòmica, entre altres. I ha assegurat que escoltarà totes i cadascuna de les reivindicacions o necessitats que tinguen.

Agricultura, al costat del sector primari

El nou conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, també del partit liderat per Santiago Abascal, ha apel·lat a la implicació del sector per a donar resposta als reptes col·lectius. "Tots sou consellers" ha dit José Luis Aguirre en l'acte d'intercanvi de carteres, en què s'ha reivindicat ell mateix com un més del primer sector i l'experiència directa en la problemàtica d'aquest. Promet Aguirre compensar amb "il·lusió i treball" els "modestos coneixements tècnics" i ha anticipat que "recorrerà tota la regió sense demora", per a conéixer de primera mà les inquietuds dels productors. El conseller ha destacat entre els reptes més urgents el "reequilibri de la cadena de valor", una llei d'estructures agràries, la lluita contra les plagues, les millores hídriques a les conques deficitàries, la reducció de la burocràcia, la "protecció contra normatives d'altres àmbits", la promoció de les marques de qualitat o la "dignificació" de la figura de l'agricultor i ramader.

Moment del traspàs de cartera del nou conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre
Moment del traspàs de cartera del nou conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre / À Punt NTC

Ha rebut la cartera de mans d'Isaura Navarro, que assegura abandonar el departament "amb el cap ben alt" pel treball fet. En una de les compareixences de més contingut polític de la jornada, Navarro ha retret el menyspreu al "repte del canvi climàtic", en referència a les posicions negacionistes que Aguirre ha expressat en nom de Vox des de les Corts. "La primera víctima del canvi climàtic és l'agricultura. Negar el problema és fer-lo més gran. La demagògia o ocultar davall la catifa la qüestió no són bons aliats per a donar respostes. El realisme i el rigor a vegades no agrada, però com un bon cultiu arrelat a la terra, a la llarga funciona", ha manifestat en el pas de cartera al nou responsable del ram.

Una organització sanitària “sense sectarismes, sense dogmes i sense ideologies” 

En un primer discurs contundent, el nou conseller de Sanitat, el popular Marciano Gómez, ha deixat clar que la seua gestió es basarà en una organització “sense sectarismes, sense dogmes i sense ideologies”. En la seua intervenció ha apuntat com a primeres mesures la tornada dels CICU a les províncies de Castelló i Alacant i la solució dels “problemes evidents” als departaments sanitaris d’Elda, Requena i Vinaròs. “Tinc un projecte ambiciós, però imprescindible per a esperonar la sanitat, que està un poc rígida”, ha dit. Gómez, amb una extensa trajectòria institucional durant els governs d’Eduardo Zaplana, José Luis Olivas i Francisco Camps, ha celebrat tornar al govern valencià vint anys després per a reavaluar algunes decisions de l’anterior Consell. A més, ha avançat que el seu departament tindrà una organització “senzilla”, amb direccions generals com Atenció Primària o Infermeria. “Les persones que hi vindran estan treballant en l’àrea que la setmana que ve dirigiran”, ha apuntat. 

Marciano Gómez ha rebut la cartera de l’exconseller Míguel Mínguez. Visiblement emocionat, Mínguez ha valorat la faceta professional de Gómez: “És una gran alegria, i ho dic amb el cor, que hagen tingut l’encert d’elegir-te com al meu successor”. L’exdirigent ha parlat de la necessitat de dignificar uns “professionals sanitaris extraordinaris”, en un context en què la societat és “molt receptiva als canvis sanitaris”. Vull desitjar-te la major de les sorts i celebrar que t’hagen escollit, company”, ha conclòs. 

La legislatura de l’aigua i del corredor mediterrani

L’última de la jornada a rebre la cartera ha sigut la nova consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, de mans de les exconselleres Isaura Navarro i Rebeca Torró. Pradas ha marcat com a prioritats de la legislatura l’arribada dels recursos hídrics necessaris per a la Comunitat Valenciana i la finalització del corredor mediterrani. “Reclamaré el respecte que es mereix la nostra terra, els regants i els productors. Vull que siga la legislatura de l’aigua”, ha dit. Així mateix, s’ha compromés a treballar en la millora de les infraestructures, les costes, el desenvolupament sostenible, el món forestal, la caça i el benestar animal; “tenint clar que desenvolupament econòmic i social i protecció mediambiental han d’anar plegats”. En el mateix sentit que el conseller de Sanitat, ha afegit que treballarà “sense criminalitzar ningú”: “serem un govern de tots i per a tots sense sectarismes”. 

Prèviament a la compareixença de Pradas, també han tingut unes paraules d’acomiadament les exconselleres Navarro i Torró, que han defensat la seua gestió al capdavant dels seus departament i han agraït el treball dels equips. “Darrere de cada no hi ha un sí a la protecció del territori, a la biodiversitat, als rius plens d’aigua, als nostres ecosistemes, a la nostra supervivència”, ha afirmat l’exconsellera d’Agricultura. Pel que fa a l’exresponsable d’Infraestructures, ha remarcat el canvi de paradigma a la Comunitat Valenciana, “passant del model especulatiu al productiu”, apostant per la mobilitat sostenible i atenent a la crisi climàtica. 

També et pot interessar

stats