Igualtat vol duplicar el pressupost de violència de gènere per a cobrir més tipus de violències masclistes

Irene Montero assenyala que si s’amplia la foto fixa de les violències cal també ampliar els fons per combatre-les

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, durant la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió de seguiment del pacte d'estat contra la violència de gènere / Congrés dels Diputats

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha dit aquest dimecres que el seu departament vol duplicar la quantia destinada al pacte d'estat contra la violència de gènere (140 milions actualment) en la negociació dels pressupostos de 2023. 

En roda de premsa, Montero ha explicat que, amb les noves legislacions —com la llei del només sí és sí o el projecte de llei de salut sexual i reproductiva—, “s’ha ampliat la foto fixa de les violències masclistes a Espanya” i, per tant, cal també ampliar els fons que se’n destinen perquè hi haja un pressupost suficient que permeta “guanyar estabilitat” i tindre “eines eficaces”.

"Si volem doblar el nombre de víctimes a qui poder oferir portes d'entrada segures per a eixir de la violència, hem de ser capaces de doblar el compromís pressupostari", ha insistit.

En línia amb el missatge que va compartir aquest dimarts al seu compte d’Instagram, la ministra també ha assenyalat la necessitat d’augmentar el finançament del Pla Corresponsables per a poder arribar a 1,5 milions de famílies: “Les cures i la conciliació no poden dependre dels diners que tens en el teu compte corrent o de la teua xarxa familiar o veïnal”, afirma.

Actualitzar el pacte a les Corts

En ambdós casos, la responsable d'Igualtat ha destacat el compromís per part del govern, però ha reconegut que en matèria pressupostària l'última paraula la tenen les Corts. En aquest sentit, també ha destacat el suport de les autonomies en aquesta matèria, ja que són les que despleguen moltes de les polítiques de lluita i atenció a víctimes de violència masclista.

Precisament, Montero s'ha reunit aquest dimecres amb la comissió de seguiment d’aquest pacte d'estat —signat el 2017— per a instar-los a "abordar les actualitzacions, modificacions i millores" que necessita, ja que el govern es va comprometre que fora permanent.

Aquesta petició és conseqüència dels coneguts com a Acords de Tenerife del juliol passat, que insten les Corts Generals a modificar els dictàmens del pacte d'estat en totes dues cambres per a ampliar-lo temporalment, cosa necessària per a dur a terme el conjunt de mesures que contempla. També contemplen un marc de cooperació en matèria de violència contra les dones per a millorar la programació, el finançament i l'avaluació, a través de plans conjunts de caràcter multilateral i pluriennal entre l'Estat i les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats