Ibáñez (Iniciativa): “No hi ha candidats de Més, d’Iniciativa o dels Verds, n'hi ha de Compromís”

Insisteix en el fet que l’acord amb el PSPV sobre la reforma fiscal passa no sols per abaixar els impostos a les rendes baixes, sinó també apujar els de les famílies amb més ingressos i patrimoni i per un impost "al luxe" i al sucre

Alberto Ibañez durant la seua intervenció, aquest dimarts, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“No hi ha candidats de Més, d’Iniciativa o dels Verds, hi ha candidats de Compromís, que consideren que tenen una coalició al darrere”. Amb aquestes declaracions el portaveu d’Iniciativa Compromís, Alberto Ibáñez, tancava en Les notícies del matí la crisi oberta al partit arran de l’anunci de Joan Baldoví, de Més Compromís, de presentar-se a les primàries de Compromís per a ser el candidat de la coalició a la presidència de la Generalitat en les eleccions autonòmiques de maig.

El representant d’Iniciativa era taxatiu a l'hora de negar que l’anunci de Baldoví suposara cap trencament intern de la coalició d’esquerres: “En Compromís no n'hi ha cap trencament”. En la mateixa línia es pronunciava la secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, fa només uns dies en À Punt.

Malgrat aquestes declaracions en què nega el trencament, Ibáñez, que es va assabentar de la decisió de Baldoví tres dies abans que aquest ho anunciara públicament, ha afirmat que la decisió es va comunicar a Iniciativa “en poc de temps i sense marge”, encara a continuació ha fet un pas enrere i ha volgut traure ferro a l’assumpte dient que això “no té més transcendència”.

“Aquestes qüestions, més que de transparència, són d’exhibicionisme”, ha argumentat Alberto Ibáñez. Tot i això, ha assegurat que els moments de confeccionar les llistes “són durs” per a tots els partits i ha augurat que en Compromís “no serà menys”. Argumentava que l’anunci de Baldoví es va produir quan a les Corts hi havia un debat de gran transcendència, com és la reforma fiscal.

D’altra banda, Alberto Ibáñez ha justificat l’absència dels representants de la seua formació en l’acte d’obertura del curs polític de Compromís a Alacant dissabte passat amb el fet que la presència dels representants d’Iniciativa s’haguera interpretat com que era un acte “per a llançar un candidat abans d’hora”.

“Per què arriscar-nos que passara el que no volíem?”, exposava, al mateix temps que afegia que la decisió es va adoptar sense “dramatisme” i apel·lava a actes futurs. “De segur que ens retrobarem en actes quan parlem del què i no del qui”, afegia, i recordava que les primàries seran al febrer.

Preguntat per altres possibles candidats a les primàries de Compromís, entre els quals sona el nom d’Aitana Mas (Iniciativa), Ibáñez ha fet una crida a abordar aquest assumpte més avant: “Cadascú tria on, quan i amb qui fa els anuncis. Compromís té molts lideratges per a optar a moltes capçaleres i quan arribe el moment, farem les valoracions”, argumentava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

Alberto Ibáñez, encara que sí que ho ha fet de manera indirecta, no ha volgut pronunciar-se explícitament sobre la candidatura de Joan Baldoví a les primàries. “No parlarem de decisions individuals. No toca parlar d’un candidat concret, perquè no és el moment”, manifestava.

Impost al luxe i més pressió fiscal als rics

En la seua opinió, ara cal centrar-se en la nova proposta fiscal que prepara el Botànic. Sobre aquest assumpte, ha destacat la postura de Compromís i s’ha mostrat convençut que finalment podrà tancar un acord amb el PSPV. “La coherència del Botànic passa perquè la gent que tinga patrimoni acumulat aporte per aquest. No té sentit implantar deduccions per l’habitatge i no polítiques que graven sobre qui té molt de capital”, explicava.

Per a assolir aquest acord, Compromís proposarà un impost al luxe, que no ha detallat com es calcularà, i també als productes ensucrats. A més, aposta per un augment de la pressió fiscal a les famílies amb més patrimoni i rendes.

“En els últims anys, famílies amb més capacitat adquisitiva i empreses, que algunes han rebut diners públics i que ara tenen uns beneficis estratosfèrics, indecents, no aporten més. Si estem en aquest marc hi haurà coherència i es compliran les línies roges de Compromís”, afirmava en relació amb suport de Compromís de la reforma fiscal.

Segons ha explicat Ibáñez, la diferència entre la postura dels socialistes i la de Compromís pel que fa a la reforma fiscal del Botànic, radica en el fet que el PSPV vol abaixar els impostos a les rendes més baixes, mentre que Compromís i Unides Podem no sols advoquen per aquesta reducció, sinó també per apujar els tributs a qui més té. 

També et pot interessar

stats