Els grups del Botànic escenifiquen unitat davant dels atacs de l’oposició

Podem exigeix que el govern espanyol aprove un nou sistema de finançament i Compromís demana completar alguns dels reptes de la legislatura

D'esquerra a dreta: les síndiques del PSPV-PSOE, Ana Barceló; d'Unides Podem, Pilar Lima i de Compromís, Papi Robles
D'esquerra a dreta: les síndiques del PSPV-PSOE, Ana Barceló; d'Unides Podem, Pilar Lima i de Compromís, Papi Robles / Les Corts

Els grups del Botànic —PSPV, Compromís i Unides Podem— han tancat files i han defés el discurs del president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció en el debat de política general. Això sí, des d’Unides Podem han exigit que el govern espanyol aprove un nou sistema de finançament i des de Compromís han proposat que s'accelere l'acció del govern aquests mesos per a completar alguns dels reptes de la legislatura. 

La síndica d’Unides Podem, Pilar Lima, ha demanat a Puig "més esforç per a reforçar la progressivitat" fiscal i "estrényer més aquelles persones més tenen". Ha advocat per un "sistema fiscal de creixent progressivitat" i ha assegurat que la reforma fiscal que impulsarà el govern valencià “serà progressiva o no serà".

En aquest sentit, ha subratllat des del Partit Popular "s'omplin la boca d'Espanya” i després estan situant les comunitats autònomes en una guerra i competència fiscal deslleial, “amb l'únic objectiu d'atraure i beneficiar els hiperrics".  

Lima ha reivindicat normes tributàries comunes amb uns nivells mínims que cap comunitat autònoma puga botar-se, i així harmonitzar el sistema fiscal de l'Estat per a fer front al dúmping fiscal. "Subvencionar les rendes més altes és antidemocràtic, i la grandària del forat que deixen en la hisenda pública és tal, que si no el cobreix la resta de la població, es traduiria en retallades de serveis públics com la sanitat, l'educació o l'atenció a la dependència", ha exposat.

D'altra banda, ha defés que aquesta reforma fiscal ha d'anar acompanyada també de la reforma del sistema de finançament autonòmic, ja que són dues reformes que demanen justícia per a la ciutadania valenciana davant la necessitat de garantir l'estat de benestar i d'acostar-se a una equitat territorial més gran. "Cal passar de les paraules als fets, deixar de llançar-se la pilota els uns als altres i que la ministra d'Hisenda, la Sra. Montero, complisca el que ha promés", ha afegit.

Compromís demana més impostos als rics

En un sentit semblant s’ha pronunciat la síndica de Compromís, Papi Robles, que ha instat Puig a fer que la reforma fiscal siga més profunda, que incloga menys impostos per a les rendes més baixes i que continga una aportació dels més rics més gran, amb l'objectiu de "blindar" el finançament dels serveis públics.

En el seu primer debat de política general, Robles també ha avançat que la seua coalició tractarà d'impulsar en la llei d'acompanyament als pressupostos del 2023 la introducció d'una clàusula de "garantia salarial" perquè les ajudes i contractes públics prioritzen les empreses que millor paguen; és a dir, per damunt dels convenis col·lectius.

La portaveu de la formació taronja ha saludat la reforma fiscal, encara que ha advocat per a anar més enllà, mentre que ha rebutjat el debat "trampós" d'abaixar impostos per part de l'oposició. "És qüestió d’on van dirigits i a què es dediquen els diners", ha recordat, i ha criticat que els populars "tenen tanta obsessió d'abaixar impostos perquè s’ho emportaven tot" quan governaven abans del 2015.

Així mateix, ha garantit que Compromís sempre lluitarà per la progressivitat fiscal, per la desprivatització dels serveis públics i per combatre l'emergència climàtica des de la justícia social perquè, en cas contrari, "segurament no estarem fent res".

Barceló, sobre la reforma fiscal: “són mesures justes per a un temps injust"

Finalment, la síndica del PSPV-PSOE, Ana Barceló, ha defés que la reforma fiscal és "progressiva i ajustada", representa una "mesura justa per a un temps injust” i ha retret que el PP aposte per abaixar els impostos a les grans fortunes.

"Si perdonem impostos a les grans fortunes, com pensen mantindre els serveis socials?", ha preguntat Barceló, qui ha qualificat "d’obscé" que l'única preocupació dels populars en l'actual context "siga afavorir les classes altes".

"Van atacar l'estat de benestar de manera brutal, les seues mesures van afectar les classes mitjanes i treballadores, i es van acarnissar amb els més vulnerables, però a aquells que més tenien no els va afectar", ha destacat per a assenyalar que aquesta és "la seua carta de presentació", per la qual cosa "no tenen credibilitat quan parlen de fiscalitat". Davant d'això, ha dit que el Consell actual ofereix una reforma fiscal "progressiva i ajustada", que arreplega "mesures justes per a un temps injust".

També et pot interessar

stats