El govern espanyol invertirà més de 20.300 milions en un pla per a promoure la igualtat fins a 2025

S'organitza en quatre eixos: bon govern, economia per a la vida, lluita contra la violència masclista i drets efectius per a totes les dones

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Fernando Alvarado (Efe)

El Govern d'Espanya ha aprovat aquest dimarts, Dia Internacional de les Dones, el III Pla Estratègic d'Igualtat Efectiva entre Homes i Dones, que estarà vigent entre el 2022 i el 2025 i tindrà una dotació de 20.319 milions d'euros procedents dels diferents ministeris.

Elaborat per l'Institut de les Dones, té com a objectiu impulsar les polítiques feministes de manera transversal en totes les administracions i en tots els departaments i la principal partida, que suposa el 91% dels 20.319 milions, es destinarà a bonificacions a la contractació, prestacions per maternitat i complement de rendes.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la titular d'Igualtat, Irene Montero, ha destacat que aquest pla reforça el compromís de l'executiu central per a "convertir el feminisme en una qüestió d'Estat" i desplegar les eines a la disposició de les administracions per a "remoure" totes les desigualtats que pateixen les dones.

"La igualtat estarà en el centre de tots els eixos d'acció de l'executiu", indica el ministeri que dirigeix Montero, que recorda que Espanya no comptava amb un pla d'igualtat des del 2016, quan la inversió va ser d'uns 3.126 milions d'euros, amb la qual cosa la inversió es quintuplica.

El pla està estructurat en quatre eixos: "Bon govern: cap a maneres de fer i decidir més inclusives", amb una dotació de 59 milions d'euros (el 0,3% del total); "Economia per a la vida i repartiment just de la riquesa", amb 18.461 milions (el 90,9%); "Cap a la garantia de vides lliures de violència masclista per a les dones", amb 972 milions (4,8%) i "Un país amb drets efectius per a totes les dones" (826 milions, el 4,1%).

El primer eix, relatiu al bon govern, és un manual d'instruccions perquè les polítiques públiques tinguen perspectiva de gènere, amb personal format en aquesta matèria. El segon, el de més dotació, incideix allà on les bretxes són "més profundes": dret a una ocupació digna, reduir la bretxa salarial i de les pensions o dignificar les condicions de treball de les empleades "més precàries del país", les treballadores de la llar. La pota que aborda la lluita contra la violència masclista posarà el focus, en tercer lloc, a enfortir el sistema de resposta i coordinació per a ser capaces d'"arribar sempre a temps per a totes les dones". Finalment, l'últim recull les mesures per a millorar la vida de les "grans oblidades": les dones migrants, lesbianes, trans, bisexuals i racialitzades.

El pla compta en total amb vint línies de treball, 49 objectius específics i 141 objectius operatius.

També et pot interessar

stats