El govern espanyol confia que la cimera que comença aquest dimecres a Rabat desterre les crisis amb el Marroc

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà el país veí amb dotze dels seus ministres

Pedro Sánchez al Marroc
Pedro Sánchez al Marroc

El govern considera que la cimera amb el Marroc d'aquesta setmana pot segellar una relació bilateral que elimine per sempre les crisis diplomàtiques que de manera periòdica han protagonitzat els dos països. De fet, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha remarcat hores abans de l'inici d'aquesta trobada la necessitat d'Espanya de portar-se "de la millor manera possible" amb el Marroc, i ha dit que aquesta realitat es comprén bé a Ceuta, Melilla, les Canàries o Andalusia.

Per això la importància que l'executiu dona a aquesta cita de Rabat de l'1 i 2 de febrer i a la qual el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudirà amb dotze dels seus ministres. Cap d'ells d'Unides Podem després que aquesta formació haja sigut molt crítica amb la decisió de Sánchez de canviar la política espanyola respecte al Sàhara Occidental.

Però el fet que no acudisquen no suposa, segons fonts del govern, que s'haja eliminat de l'agenda de la cimera algun assumpte d'interés entre els dos països i que pogueren correspondre a les carteres d'algun d'aqueixos ministres.

Amb Sánchez viatjaran les vicepresidentes primera i tercera, Nadia Calviño i Teresa Ribera, respectivament, i els ministres d'Afers Estrangers, Interior, Justícia, Indústria, Transports, Inclusió Social, Agricultura, Educació, Cultura i Ciència. Tots ells tindran reunions sectorials amb els seus homòlegs marroquins, i Sánchez mantindrà una trobada amb el primer ministre d'aquest país, Aziz Ajanuch.

Davant de la possibilitat que el president del govern siga rebut pel rei Mohamed VI, les fonts citades remeten a la casa reial marroquina.

En qualsevol cas, l'executiu dona una gran transcendència a aquesta cimera perquè després de la reunió de Sánchez amb Mohamed VI el mes d'abril passat i la declaració dels dos països que es va fer pública llavors, considera que la cimera de Rabat serà la de la normalització plena de les relacions.

Però, a més, existeix el convenciment que servirà per a establir unes bases sòlides que permeten posar fi de manera definitiva als enfrontaments diplomàtics que hi ha hagut entre Espanya i el Marroc de manera periòdica.

L'últim d'ells va ser a compte de l'hospitalització a Espanya i sota identitat falsa del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que va ser resposta pel Marroc amb una arribada massiva de migrants irregulars a Ceuta sense que les forces de seguretat d'aquell país feren res per a evitar-ho.

També et pot interessar

stats