La Generalitat dibuixarà un mapa zonal per a l'autorització immediata d'instal·lacions d'energies renovables

El president Ximo Puig assegura que tindran llest el mapa en sis mesos i confirma que la Generalitat resoldrà a temps els 64 expedients urgents

Un grup d'operaris treballa en la instal·lació d'una planta fotovoltaica a Algemesí (Ribera Alta)
Un grup d'operaris treballa en la instal·lació d'una planta fotovoltaica a Algemesí (Ribera Alta) / À Punt NTC

La Generalitat prepara un nou mecanisme per a accelerar la transició energètica a la Comunitat Valenciana. A principi d'any activarà un mapa zonal per a dibuixar els espais del territori amb més possibilitats per a incorporar instal·lacions d'energies renovables, preferiblement amb la menor afecció al territori. Es tindran en compte criteris paisatgístics, mediambientals, industrials, de necessitat de la xarxa elèctrica i patrimonials, entre d'altres, per a determinar "zones de preferència d'instal·lació", una declaració que permetrà que l'autorització "amb caràcter immediat" de noves plantes.

L'objectiu emana d'un mandat del Parlament Europeu que aprovarà aquesta setmana noves accions per a garantir la fita de proveir la UE del 45% de l'energia a través de fonts renovables el 2030, entre les quals hi ha l'obligació que els estats membres creen "zones d'acceleració" de renovables.

La proposta contempla un període de dos anys que la Generalitat confia a reduir a sis mesos, aprofitant els treballs previs amb el mapa eòlic i la primera mapificació sobre renovables que ha fet la Conselleria de Medi Ambient.

L'anunci l'ha fet el president de la Generalitat, Ximo Puig, a l'eixida de la reunió amb les quatre conselleries implicades en l'autorització de permisos, que s'ha fet amb la vista posada a agilitzar-ne els pendents. El cap del Consell ha confirmat que resoldran a temps els expedients que el Ministeri de Transició Ecològica ha instat a cursar abans del 25 de gener, tal com ja va anticipar aquest dilluns als micròfons d'À Punt la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Imma Orozco. És una data límit que vol evitar que els promotors perden els avals per la demora de l'administració, després de dos anys de tràmits.

Puig ha rebaixat a 64 els expedients de resolució urgent, una sisena part del 391 que s'han presentat, que si s'aprovaren sumarien 5.500 megawatts de fonts renovables a la xarxa energètica de la Comunitat Valenciana, prop de l'objectiu valencià d'abastir-se amb 6.000 megawatts verds abans del 2030.

No totes les sol·licituds s'aprovaran, ha recordat Puig, que ha xifrat en 113 els expedients resolts, en 45 els actualitzats i en 278 els que estan en procés d'avaluació en les distintes conselleries. Per a aquests anticipa també una accelerada, mitjançant el reforçament a curt termini del personal dedicat.

Pel que fa a l'afecció potencial al territori de les noves plantes fotovoltaiques, eòliques o de biomassa, que han despertat el rebuig d'alguns ajuntaments i ha portat a Compromís a demanar no precipitar-se per a evitar futurs penediments, el president de la Generalitat ha advertit que "no es pot fer una truita sense trencar ous" perquè qualsevol acció sempre té algun impacte". "Es tracta de minimitzar-ho. Les zones de la Xarxa Natura 2000 no són un espai adequat, però n'hi ha altres en què l'impacte no és negatiu, sinó tot el contrari. Necessitem energia verda i sobirania energètica, i ara tenim un problema prioritari, com és minimitzar el canvi climàtic, descarbonitzar l'economia", ha dit.

No es pot fer una truita sense trencar ous. Qualsevol acció sempre tindrà algun impacte.

Puig nega discrepàncies d'importància entre les conselleries implicades (Hisenda i Model Econòmic, Economia Sostenible, Agricultura i Transició Ecològica, Política Territorial) tot i els diferents colors polítics i la divergència que han evidenciat en algunes manifestacions públiques els seus titulars. Segons el president de la Generalitat, totes estan alineades la mateixa posició.

"El govern valencià té en l'acceleració de les renovables un objectiu fonamental i prioritari. Estem convençuts que el 2030 tindrem un gran desplegament de les renovables que ens permetrà ser exportadors d'energia", ha insistit el president, que ha recordat que "cada dia que passa que no activem renovables contaminem més i incomplim els objectius de canvi climàtic". Per a Puig la implantació de les renovables "no és una qüestió neutral" i tot el conflicte es basa en una dicotomia: "o s'està a favor de les renovables o s'ajuda a carburants fòssils".

La planta fotovoltaica de Sagunt, fora de qüestió

Pel que fa a les reticències manifestades per ajuntaments com el de Sagunt (Camp de Morvedre), que ha emés un informe desfavorable no vinculant contra la planta fotovoltaica que ha d'alimentar la futura gigafactoria de bateries, el cap del Consell, ha explicat que hi ha un "alineament" en el propòsit de reduir al màxim l'impacte en el territori, en els quals es treballa "des de fa temps".

I tot i admetre "que hi haja municipis amb reticències" per l'ocupació d'alguns espais, ha instat a enfocar la qüestió de les renovables "com una operació conjunta de país", ja que alliberar unes zones pot sobrecarregar-ne altres.

Per a Puig, el destí de la fàbrica de bateries de Sagunt està escrit, i va indissolublement unit a una gran planta fotovoltaica. "La gigafactoria necessita energia renovable, perquè si no consumiria molta part de la disponible per al conjunt del territori. I volem que eixa planta [fotovoltaica] signifique quasi el 20% del consum d'energia que necessita la gigafactoria", ha explicat.

El cap del Consell, Ximo Puig, atén els mitjans a l'eixida de la reunió amb les conselleries implicades en l'autorització de plantes d'energia renovable
El cap del Consell, Ximo Puig, atén els mitjans a l'eixida de la reunió amb les conselleries implicades en l'autorització de plantes d'energia renovable / À Punt NTC

També et pot interessar

stats