Imma Orozco: "El retard dels permisos a les plantes fotovoltaiques no és cert. Els expedients estaran a temps"

La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge denuncia pressions al funcionariat, amb l'amenaça de demandes milionàries, pel sentit dels informes

La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Imma Orozco, en un moment de l'entrevista / À Punt NTC

La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Imma Orozco, nega que hi haja un bloqueig en la tramitació dels expedients de plantes solars i ha assegurat que al final del mes estaran enllestits els 73 informes que tenen més urgència, que la Generalitat vol aprovar abans del 25 de gener, la data límit que ha fixat el Ministeri de Transició Ecològica. "Estem compromeses amb aquestes fites", ha explicat Orozco a Les notícies del matí, on ha assegurat que al seu departament s'han "autoobligat" a entregar els informes el pròxim 20 de desembre, perquè puguen acabar la tramitació a temps.

Segons els càlculs de la secretària autonòmica, aquests 73 expedients donaran una "bona espenta" a la capacitat de producció d'energia fotovoltaica de la Comunitat Valenciana, que en el primer trimestre de l'any passarà dels 1.300 megawatts actuals a vora 2.000, una tercera part dels 6.000 megawatts que s'ha compromés a assolir abans de 2030.

"Ens han portat a un marc de retard que no és cert", ha lamentat la secretària autonòmica, que ha criticat que s'haja posat el focus en la Direcció Territorial de Territori i Paisatge obviant "que són diverses les parts implicades i actuen de manera coral en la finalització dels expedients", alguns dels quals, assegura, s'han tramitat més tard per la falta de l'informe preceptiu de les confederacions hidrogràfiques. "Crec que n'hi ha uns catorze que encara no poden ser informats, a l'espera de la Confederació, n'hi ha en anàlisi 19 i se n'han evacuat 40", ha detallat.

Orozco assumeix les crítiques com un peatge de la condició política, però s'ha mostrat molt molesta amb les pressions que, segons denuncia, està rebent el funcionariat del seu departament, "fins i tot amb amenaces milionàries contra el seu patrimoni, pel sentit dels informes". "Això m'ha dolgut moltíssim i no ajuda a fer que treballen en un ambient relaxat, tot i els terminis que ens hem imposat", ha explicat.

M'ha dolgut moltíssim l'amenaça al patrimoni personal al funcionariat pel sentit dels informes

La secretària autonòmica, un càrrec de Compromís en una conselleria en mans del PSPV, per obra del mestissatge pactat en el si del Botànic, nega que hi haja "discrepàncies" tant dins de la formació com amb els socis del Consell sobre "l'objectiu" de la incorporació de les renovables i redueix les tensions polítiques a "diferències de criteri" davant la interpretació de la "coctelera legislativa" que s'ha desplegat per a "accelerar de manera curosa en el territori les renovables".

Comencem per la teulada i continuem per on calga. Podem assumir els compromisos racionalitzant l'ús del sòl rural. Per això cal posar el focus en l'autoconsum

No obstant això, admet "discrepàncies de model" entre els partits, que considera normals en un moment preliminar de desplegament com el que es viu en l'actualitat. "El meu model és comencem per la teulada i continuem per on calga", ha destacat en línia amb els plantejaments de Compromís. "Podem assumir els compromisos internacionals racionalitzant l'ús del sòl rural, per això cal posar el focus en l'autoconsum. El decret vigent arreplega l'ús de sòls transformats, degradats i urbanitzats [per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques]. És de lògica que sense ser necessari fer sacrificis en sòl rural, posem el focus a començar per les teulades, pels sòls degradats, transformats i això no té per què ser més lent i afectar els terminis que ens hem imposat per a la descarbonització".

Vull més democràcia en l'energia. Si la transició energètica consisteix només a passar de combustibles fòssils a renovables, hi estic molt en contra

En tot cas, la secretaria autonòmica ha insistit en la necessitat d'una transició energètica "curosa" amb les ubicacions i l'afecció al paisatge de les noves plantes, així com d'aprofitar "l'oportunitat històrica" que s'ha obert, per a augmentar la democratització en la producció de l'energia. "Si la transició energètica consisteix només a passar de combustibles fòssils a renovables, hi estic molt en contra. Vull una transformació del model de generació d'energia i que estiga en mans de la ciutadania", ha explicat en els micròfons d'À Punt.

També et pot interessar

stats