La Generalitat anuncia una baixada del 10% en totes les taxes i preus públics el 2022
El cap del Consell ha avançat l’esquelet de mesures per a lluitar contra la inflació, que es concretarà la pròxima setmana
La Generalitat baixarà un 10% totes les taxes i preus públics de competència autonòmica enguany per a fer front a la inflació a la Comunitat Valenciana, provocada per la guerra a Ucraïna. Així ho ha anunciat en roda de premsa aquest dissabte el president de la Generalitat, Ximo Puig, en què ha avançat que es tracta d’unes 70 taxes, encara que no ha detallat quines.
El cap del Consell s’ha reunit prèviament amb la secretaria general de CCOO PV, Ana García; el secretari general d’UGT PV, Ismael Sáez i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, per avançar quin serà l’esquelet del Pla Reactiva per a fer front a la crisi energètica i que presentaran la pròxima setmana. A la trobada també han assistit el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent i el conseller de Política Territorial, Arcadi España.
Puig ha avançat que aquest pla es basarà en quatre grans pilars: la lluita contra la inflació, ajudes a famílies, empreses i autònoms; mesures d’eficiència i estalvi energètic i accions per accelerar l’autonomia energètica, entre les quals destaca la baixada del 10% en les taxes públiques.
En aquest sentit, ha reiterat que el govern valencià abaixarà els preus en “tot allò que estiga a la seua mà”. Sobre aquelles taxes que estiguen vinculades a qüestions de normativa estatal, el president ha apuntat que encara hauran d’estudiar com aplicar la rebaixa. “Sabem que vivim un moment de dificultat, però la dificultat ha de ser compartida”, ha manifestat.
Donar una resposta autonòmica al pla del govern espanyol
Amb aquest pla, Puig ha assegurat que volen donar una resposta autonòmica al marc europeu i al pla del govern espanyol per a frenar els beneficis extraordinaris de les elèctriques. Entre altres mesures, prohibeix que les empreses puguen acomiadar un treballador o una treballadora al·legant motius que tinguen a veure amb l'encariment de l'energia. “Europa ha obert un camí diferent alçant algunes restriccions a empreses, que nosaltres cobrirem”, ha matisat.
Algunes d’aquestes mesures per a reforçar la sobirania energètica ja s’han posat en marxa, ha dit Puig, amb l’aprovació d’aquest decret llei divendres passat. Entre d’altres, ha destacat que s’afavoreix la implantació de centrals fotovoltaiques d’iniciativa pública, s’agilitza la normativa per a plantes de menys de 10 megawatts i s’incorpora la possibilitat de la declaració energètica estratègica per a projectes singulars.
Mesures aplaudides pels consumidors
Les mesures que hui ha anunciat Puig, a falta de conéixer la lletra menuda la setmana vinent, han sigut aplaudides pels consumidors. Segons ha manifestat Fernando Moner, president de l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (AVACU), són accions que estaven esperant i hauran de veure si l'aplicació pràctica els beneficia. “El poder adquisitiu de la ciutadania està en mínims”, ha afegit.