Rússia i Ucraïna reprenen les negociacions, però fracassa l’evacuació de Mariúpol

La Creu Roja reconeix que no pot assegurar que l'evacuació de Mariúpol es puga dur a terme de moment, encara que manté l'"esperança"

Un home va en bicicleta a prop d'uns edificis destruïts a Mariupol, Ucraïna
Un home va en bicicleta prop d'uns edificis destruïts a Mariúpol, Ucraïna / Alexander Ermochenko (Reuters)

Rússia i Ucraïna han représ aquest divendres per videoconferència les negociacions, entelades per un suposat atac ucraïnés contra un depòsit de combustible en territori rus i l'enèsim intent frustrat d'evacuar la ciutat de Mariúpol, en el mar d’Azov.

"Continuem les negociacions per videoconferència. Les nostres posicions sobre Crimea i el Donbass són inamovibles", ha escrit Vladímir Medinski, negociador en cap rus, en el seu canal de Telegram. 

Les negociacions es van reiniciar tres dies després del primer acostament de posicions entre els bàndols en conflicte durant la reunió d'Istanbul. Al final de la cinquena ronda de negociacions, Medinski va dir que informaria sobre el resultat al cap del Kremlin, Vladímir Putin, que encara no s'ha manifestat sobre el cas.

"Per primera vegada en molts anys, les autoritats de Kíev han expressat la voluntat d'arribar a un acord amb Rússia. Ucraïna s’ha mostrat disposada a complir amb les principals demandes en què Rússia ha insistit durant els últims anys", ha destacat.

Es refereix a la renúncia d'Ucraïna a ingressar en l'OTAN, a pertànyer a blocs militars, a les armes nuclears i a posseir, adquirir o desenvolupar altres armes de destrucció massiva, i a acollir bases o contingents militars estrangers. Això sí, ha matisat que tant l'estatus de l'annexionada península de Crimea com del Donbass són intocables.

Sobre aquest cas, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha deixat clara la seua posició assegurant que "no pot haver-hi ni hi haurà cap compromís sobre la sobirania i la integritat territorial". "No cedirem gens. I lluitarem per cada metre de terra, per cada persona", ha afirmat.

Mariúpol, sense evacuació 

Mentrestant, l'evacuació de Mariúpol, on hi hauria, segons diverses fonts, més de 100.000 persones atrapades, s’ha frustrat una vegada més.

El Comité Internacional de la Creu Roja ha reconegut que no pot assegurar que l'evacuació es puga fer de moment, encara que manté l'"esperança". Per a això, ha demanat a tots dos bàndols, a més d'un alto el foc, "la ruta exacta d'eixida, l'hora exacta d'inici i la duració". En principi, en l'evacuació havien de participar 54 autobusos, als quals cal sumar un nombre indeterminat d'automòbils civils.

Davant de la denúncia ucraïnesa que Moscou està traslladant forçosament els habitants de Mariúpol a territori rus, l'exèrcit rus ha proposat a Kíev obrir un corredor humanitari amb destinació a la regió de Zaporíjia.

També et pot interessar

stats