Rússia retorna a Ucraïna el control de Txernòbil entre sospites de contaminació radioactiva de les seues tropes

El regulador ucraïnés, Energoatom assegura que els militars han estat exposats a radiació després d'haver excavat trinxeres a la zona

Vista de la nova cobertura metàl·lica que tapa el sarcòfag de seguretat del reactor de Txernòbil danyat en l'accident de 1986
Vista de la nova cobertura metàl·lica que tapa el sarcòfag de seguretat del reactor de Txernòbil danyat en l'accident de 1986 / Gleb Garanich (Reuters)

L'antiga central nuclear de Txernòbil ha retornat a control ucraïnés després que s'hagen retirat les tropes russes que l'ocupaven des del 24 de febrer. Les unitats que custodiaven la planta i la ciutat de Slavútitx, on viu gran part del personal que gestiona els residus radioactius, ha marxat cap a Bielorússia, segons ha informat en un comunicat l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) citant les autoritats ucraïneses.

A la central queden encara "algunes forces russes", però les autoritats ucraïneses "presumeixen" que s'estan preparant per a marxar també, afig la nota.

L'eixida de la planta Txernòbil, que va patir l'accident atòmic més greu de la història, coincideix amb les sospites de contaminació dels soldats russos que operaven a la zona. El regulador ucraïnés Energoatom ha informat per Telegram que els militars han estat exposats a radiacions després d'haver alçat "fortificacions" i excavat trinxeres "en ple Bosc roig, el més contaminat de tota la zona d'exclusió" als voltants de Txernòbil.

La contaminació radioactiva amotina les tropes

"No sorprén que els ocupants reberen dosis significatives de radiació i entraren en pànic davant el primer signe de malaltia. I es va manifestar molt ràpidament. Com a resultat, va esclatar quasi un motí entre els militars", explica Energoatom. Altres fonts apunten que els soldats russos han sigut traslladats a Bielorússia per a rebre tractament.

El director general de l'OIEA, Rafael Grossi, que es desplaça aquest divendres Rússia després de visitar Ucraïna, ha afirmat que l'organisme no pot confirmar, de moment, aquestes informacions.

Txernòbil no està operativa, però encara requereix tasques de control, anàlisi i vigilància.

També et pot interessar

stats