Francisco Pérez (IVIE) sobre la proposta de reforma del finançament: "No em sentiria perjudicat sempre que el procediment de càlcul siga convincent"

El director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques veu injustificable que els nous criteris prorroguen les diferències actuals de 30 punts entre algunes autonomies i la Comunitat Valenciana

13.12.2021 | Entrevista LNM Francisco Pérez

L'anàlisi més detinguda de la primera proposta de reforma del model de finançament presentada per Ministeri d'Hisenda ha rebaixat l'optimisme inicial a la Comunitat Valenciana. Però no el de Francisco Pérez, el director d'investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, l'IVIE, que veu en el document del govern central marge per a un debat fructífer.

"Tot allò del que parla sembla raonable. I obri alguns marges per a calcular l'edat de la població" ha explicat Pérez a Les notícies del matí. Veu com una "bona notícia" que s'haja introduït el concepte de "població ajustada", ja que en la seua opinió situa la població com a "referència fonamental" del repartiment de recursos, en línia amb les reivindicacions històriques de la Comunitat Valenciana.

Però què és la població ajustada? "Ajustada vol dir que es vol afinar el càlcul tenint en compte que hi ha més necessitat si la població està més envellida, o en educació si hi ha més joves", ha recordat Pérez a Les notícies del matí, o ha situat el principal debat, en aquesta primera fase de negociació, en els criteris per a definir aquest ajust compensatori de les circumstàncies de la població.

"No em sentiria perjudicat sempre que el procediment de càlcul siga convincent. El que mai es justificaria és que l'aplicació dels nous criteris faça perviure les diferències de 30 punts" de finançament de la Comunitat Valenciana respecte d'altres autonomies. "De cinc o deu tal volta, però de trenta no", ha explicat Pérez als micròfons d'À Punt, on ha reclamat "criteris convincents" quan es valoren factors com la dispersió territorial de la població.

Es poden acceptar diferències de cinc o deu punts entre autonomies, però de trenta no

"El que no hauria de passar és que en considerar tots aquests aspectes per a fer millor el càlcul tinguem un resultat amb unes diferències d'ingrés per habitant que siguen massa grans, com passa en aquest moment", ha insistit Pérez, recordant que la valenciana té un finançament del 90% de la mitjana estatal quan altres, com Cantàbria, La Rioja o Extremadura, se situen entre 30 i 40 punts per damunt.

Troba a faltar Pérez en la proposta d'Hisenda més concreció sobre els fons compensatoris que "desfiguren" l'actual model de finançament (com els de suficiència i convergència), ja que no es mencionen en les 240 pàgines de l'esquelet de reforma que ha presentat Hisenda. Un document de marcat caràcter tècnic que tampoc menciona cap compensació del deute històric, al qual l'IVIE atorga almenys la meitat dels 52.000 milions que té pendents de pagar la Comunitat Valenciana, i que Pérez considera un aspecte que obligatòriament s'ha de traslladar al debat.

Si el resultat és que calen més recursos per a pagar els serveis públics, hauran d'eixir de la butxaca dels contribuents

"Si jo decidisc gastar més hauria de ser responsable de l'endeutament, però en el cas valencià hi ha una part molt important de l'endeutament que no és resultat de gastar més sinó d'ingressar menys", ha recordat el director d'investigacions de l'IVIE, que ha situat en la crisi econòmica de fa una dècada el gran moment de separació entre les transferències de l'Estat respecte de les necessitats reals per a cobrir els serveis públics a les autonomies.

Francisco Pérez anticipa la possibilitat d'un problema d'ingressos, addicional al del repartiment, que també s'ha de solucionar amb la reforma. "Si el resultat és que calen més recursos per a pagar aquests serveis [sanitat, educació o dependència] evidentment hauran d'eixir de la butxaca dels contribuents. No podem voler serveis públics que necessiten una despesa important i no pagar per ells, perquè estarem fent trampes en solitari (...) hauríem d'estar disposats a una pujada d'impostos per a finançar-los i distribuir-los bé", ha explicat en el temps de la tertúlia de la ràdio d'À Punt.

També et pot interessar

stats