Feijóo veu "absolutament objectiu" apujar el finançament de la Comunitat Valenciana

El president del PP no veu a la Comunitat Valenciana "en el seu millor moment" i no creu que els socis del PSPV "siguen el millor per a aquesta terra"

Alberto Núñez Feijóo, a la seua arribada a la trobada sobre Els Reptes del Futur, a València
Alberto Núñez Feijóo, a l'arribada a la trobada sobre Els Reptes del Futur, a València / Rober Solsona (Europa Press)

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera "absolutament objectiva" la necessitat d'"ajustar" el sistema de finançament i "apujar" la quantitat que reben la Comunitat Valenciana i Múrcia. Segons ha asseverat: "La Comunitat Valenciana, es mire com es mire, és la pitjor finançada, juntament amb Múrcia".

Així ho ha indicat durant la intervenció en el fòrum Som futur de Las Provincias, on ha criticat que l'actual model és "el que va aprovar el PSOE amb el tripartit català el 2009", encara que ha admés que el PP "no el va canviar". No obstant això, ha assenyalat que el 2011 van decidir "ajudar a poder pagar les factures en els calaixos" de les comunitats autònomes.

Feijóo ha considerat que el sistema de finançament ha de respondre al "cost efectiu dels serveis públics" i ha incidit en els factors d'edat i dispersió de la població a l'hora de calcular el cost de la sanitat, educació i serveis socials.

A més, s'ha preguntat per què un govern valencià i estatal governat pel mateix partit no ha canviat el sistema, i ha considerat que potser, "si s'obri el debat, Catalunya demane un concert com el basc", per la qual cosa opten per no "encetar el meló", encara que això supose "perjudicar València i Múrcia".

També s'ha plantejat que, si fora valencià, "portaria a la taula de negociació" el deute generat a partir de l'infrafinançament.

Feijóo: "Copiar altres cultures (Catalunya) és innecessari"

D'altra banda, Feijóo ha dit que la Comunitat Valenciana "no està en el seu millor moment" i que "ja no és el que era", i no creu que els socis del PSPV "siguen el millor per a aquesta terra".

El popular ha lamentat que les seues polítiques "estiguen molt influenciades per una altra comunitat". "Vostés tenen una cultura de segles que sembla que té menys rellevància que la cultura d'altres territoris i que vostés són subsidiaris d'uns altres. Jo, com a gallec, no soc subsidiari de Castella i Lleó, tinc la meua. La Comunitat Valenciana que jo coneixia tenia una identitat molt clara, una política lingüística, uns senyals d'identitat i una enorme autoestima", ha agregat.

Per això, per a Feijóo, "copiar altres cultures és innecessari" i també ha criticat "copiar polítiques que no funcionen". A més, ha reiterat que els socis del PSPV l'inclinen a aplicar polítiques que "semblen més prompte del passat que del futur".

Sobre Oltra: "L'hauria cessada, sens dubte"

D'altra banda, preguntat per l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assenyalat que ell l'hauria cessada i ha criticat que dimitira "quan li va donar la gana". "L'hauria cessada, sens dubte", ha assenyalat, i ha apuntat que, amb quinze imputats en la causa que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals de l'exmarit de la vicepresidenta, "no és un tema menor".

Advoca por un "bilingüisme cordial"

D'altra banda, preguntat sobre la política lingüística, Feijóo ha advocat per un "bilingüisme cordial" entre castellà i la llengua oficial de cada territori i ha remarcat que la Constitució permet "cultivar les llengües d'Espanya: el valencià, el català, el gallec, el basc i totes les llengües d'Espanya", a més de la "llengua comuna".

En aquest sentit, ha assenyalat que el PP vol que els xiquets aprenguen les dues llengües "amb equilibri i proporcionalitat". Feijóo ha defensat que la llengua "no serveix per a aïllar, sinó per a parlar", i ha assenyalat que valencià i espanyol "són llengües cordials". "No polititzem les llengües", ha conclòs.

També et pot interessar

stats