España, sobre la reflexió de Sánchez: “La dreta i l’extrema dreta utilitzen de forma no legítima el sistema judicial”

Nega qualsevol estratègia política del president del govern central i considera que el país no està sense direcció estos dies

Arcadi España en els estudis d'À Punt a Burjassot, este divendres
Arcadi España en els estudis d'À Punt a Burjassot, este divendres / À Punt NTC

“La dreta i l’extrema dreta utilitza d’una forma no legítima el sistema judicial. Crec que el sistema judicial funciona d’una manera independent, però hi ha un interés per part de la dreta per a utilitzar-lo així”. És la reflexió que plantejava en Les notícies del matí el secretari d’Estat de Política Territorial i exconseller del govern de Puig, el socialista Arcadi España, que culpabilitzava la dreta, i partits com el PP, d’abocar el debat polític a la “radicalitat”.

España considera que “no hi ha cap estratègia política” darrere de la decisió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’anunciar que cancel·la fins dilluns l'agenda per a “reflexionar” i decidir si segueix al capdavant de la presidència després que un jutjat de Madrid haja obert una investigació a la seua dona per un presumpte delicte de tràfic d’influències.

El president del govern ha adoptat aquesta decisió, inèdita en la democràcia espanyola, després que el sindicat Manos Limpias presentara una denúncia al jutjat contra Begoña Gómez, esposa del president, per suposades relacions que mantenia esta amb diverses empreses que van accedir a adjudicacions de contractes públics. Este sindicat, en transcendir la decisió de Sánchez, no descartava que les notícies d’alguns mitjans de comunicació en les quals basava la denúncia podien ser falses.

En opinió de l’exconseller d’Hisenda, ara integrat en el segon escaló del govern de Sánchez, el president del govern ha adoptat la decisió basant-se “en sentiments legítims” derivats d’una sèrie d’atacs personals, tant a ell com a la seua família. “Em sembla molt humà, no estem acostumats al fet que es mostre la humanitat d’un president”, afirmava durant la intervenció en Les notícies del matí.

El secretari d’Estat de Política Territorial creu que la decisió del president del govern espanyol pretén obrir un debat “sobre els límits de l’odi”, del qual ha culpabilitzat la dreta; entre elles, el PP. En la seua opinió, aquest debat que es desprén de la decisió de Sánchez “ens interpel·la a tots, als que volen una democràcia normal, on els polítics puguen fer una vida normal”.

“La democràcia té molts mecanismes per a confrontar projectes, per exemple unes eleccions, però la dreta i la ultradreta van dir des del primer moment que era un president il·legítim i, a partir d’ahí, van vindre més mentides”, recordava Arcadi España.

A parer seu, la retirada durant cinc dies de la vida pública de Sánchez no deixa Espanya sense president del govern. Ha sigut categòric en negar que el país estiga sense direcció: “El que ha suspés és l’agenda pública, però no ha deixat de treballar. Pedro Sánchez no deixa de ser president perquè estiga reflexionant”.

Pel que fa a la decisió que comunique dilluns el president del govern espanyol, quan està previst que decidisca si abandona el càrrec o no, Arcadi España no ha volgut predir quina decisió adoptarà, però ha remarcat que, siga quina siga, “serà sincera”. “El que més m’interessa és el debat de fons que ha plantejat”, afirmava. 

Finançament de Marie Claire

D’altra banda, i pel que fa a qüestions que afecten la Comunitat Valenciana, Arcadi España, en la seua condició d’exconseller d’Hisenda en l’últim govern del Botànic, ha defés la inversió de dotze milions d’euros, per part de l’Institut Valencià de Finances (IVF), per a reflotar Marie Claire, la històrica empresa tèxtil de Vilafranca que va entrar en procés de liquidació i que a hores d’ara té dos ofertes de compra sobre la taula.

“La prioritat era garantir l’activitat industrial, hi havia molts treballadors sense cobrar les nòmines. Per tant, l’IVF va aportar els instruments financers per a garantir la viabilitat. Els diners de l’IVF no es van tirar, van permetre pagar nòmines”, exposava.

Reunió de Morant i Mazón

Així mateix, pel que fa a la reunió que mantindre dijous la nova secretària general dels socialistes valencians, Diana Morant, amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, Arcadi España ha desitjat que el cap del Consell acudisca amb un tarannà dialogant: “Espere una reunió constructiva, m’agradaria que Mazón tinguera eixa actitud i no la de fracturar. Espere que es parle de sanitat, del valencià, de la convivència, d’inversions…”, enumerava. 

També et pot interessar

stats