Cascada de reaccions valencianes a la carta de Pedro Sánchez

El president Mazón creu que és una maniobra per a distraure i el PSPV es bolca amb el líder socialista 

Carlos Mazón, ahir a Madrid en una trobada d''OKdiario'
Carlos Mazón, ahir a Madrid en una trobada d''OKdiario' / Kiko Huesca (Efe)

El moviment inèdit del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que a través d'una carta este dimecres anunciava que es donava quatre dies per a pensar si renuncia o no al càrrec, ha generat un autèntic terratrémol amb ressò també a la Comunitat Valenciana. La decisió, que comporta la cancel·lació completa de l'agenda pública del mandatari socialista fins dilluns, ha pres per sorpresa tots els partits polítics de l'espectre ideològic, de dreta a esquerra.

La bomba arribava passades les set de la vesprada, quan Sánchez feia pública a través de la xarxa social X una missiva dirigida al conjunt de la societat en què deia que necessitava parar uns dies per a "reflexionar" sobre si li val la pena continuar sent el president del govern espanyol, a pesar dels "atacs sense precedents" a què ell i la seua dona, Begoña Gómez, són sotmesos de manera contínua per part de la dreta i l'extrema dreta. Tot, després que un jutjat de Madrid haja decidit obrir una investigació a l'esposa a partir d'una denúncia del pseudosindicat Manos Limpias, basada en retalls de premsa, per un possible delicte de tràfic d'influències.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón (PP), ha sigut un dels primers a reaccionar. La notícia l'ha agafat a Madrid, on participava en un debat organitzat per un mitjà estatal junt amb el seu homòleg murcià, Fernando López Miras. A parer d'ell, la temptativa de dimissió de Sánchez "sona més a una carta en la mànega que a una carta d'amor". Per al dirigent valencià, la ciutadania està "massa acostumada" a l'"efecte sorpresa" i els canvis de ritme de Sánchez i, per això, creu que el socialista vol llançar una mena de globus sonda per a tindre tot el món "en suspens" fins que comunique la decisió final. En tot cas, Mazón ha subratllat que l'"obligació" de l'oposició és fiscalitzar l'acció del govern espanyol.

Des del PSPV, el suport al president Sánchez és absolut. Tota la federació valenciana dels socialistes s'ha bolcat amb el dirigent nacional del partit, començant per l'expresident de la Generalitat i actual ambaixador d'Espanya en l'OCDE, Ximo Puig. A través d'X, el polític morellà ha sigut contundent a l'hora de fer costat al madrileny i s'ha qüestionat els fonaments d'una democràcia sense convivència i respecte: "No podem caure en l'espiral destructiva del populisme".

També ha parlat la secretària general del PSPV, Diana Morant, que també és ministra de Ciència, Innovació i Universitats en el gabinet que lidera Sánchez. Des de Navarra, on compartia acte institucional amb la presidenta autonòmica, la socialista María Chivite, Morant ha apuntat que la carta del mandatari espanyol és "sincera" i "en primera persona", i ha convidat tota la ciutadania a llegir-la.

Una de les més esperades ha sigut la reacció de l'exministre valencià i exsecretari d'organització del PSOE José Luis Ábalos, actualment diputat al Congrés reubicat en el Grup Mixt després que l'escàndol del cas Koldo obrira una bretxa amb el seu partit per negar-se ell a abandonar l'acta. Ábalos, suspés de militància del partit, no ha dubtat a tancar files amb Sánchez, a qui li ha traslladat "suport" i "comprensió", i li ha demanat que no es rendisca en el camí de "salvar la convivència democràtica".

A Compromís, antic soci dels socialistes en l'executiu del Botànic i en l'actualitat un dels partits que sosté el govern de coalició estatal a través de l'aliança amb Sumar, la plataforma liderada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, la carta de Sánchez l'ha agafat també a contrapeu. Des del compte d'X de la coalició s'han limitat a publicar un significatiu missatge amb un vídeo d'onze segons que arreplega el moment de la dimissió de l'exvicepresidenta valenciana Mónica Oltra: "Ens estan fulminant un a un amb denúncies falses, i el dia que vostés vullguen reaccionar els hauran fulminat també a vostés", deia l'exlíder de la coalició valencianista, a qui recentment la justícia li ha arxivat, per no haver-hi trobat cap delicte, la investigació que tenia oberta per un possible encobriment d'abusos sexuals a una menor tutelada des de la Conselleria d'Igualtat.

"Entenem com se sent Sánchez perquè a Compromís hem patit molts casos de lawfare i sabem el dolor que causa en la persona afectada i en la família. Tota l'esquerra haurem de pensar profundament com combatre estes estratègies de guerra bruta, perquè és evident que van per nosaltres, que li ho pregunten a la nostra Mónica Oltra", ha escrit en X Àgueda Micó, diputada al Congrés per Compromís en el Grup Plurinacional Sumar i exsecretària general de Més Compromís, una de les tres branques que integren la coalició valencianista.

Des dels perfils autonòmics de Vox en X no han fet cap publicació al respecte, però dirigents com el vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, i el síndic de la formació a les Corts, José María Llanos, han repiulat el missatge publicat pel líder nacional del partit, Santiago Abascal, en què qualifica el pas de Sánchez de "maniobra de propaganda" per a presentar-se com "una pobre víctima" i l'acusa de "corrupció política i econòmica".

També et pot interessar

stats