Escrivá defén el sistema de revalorització de les pensions perquè aporta “certitud” a 11,5 milions de persones

El Consell de Ministres aprova apujar les prestacions un 2,5%, encara que les mínimes i les no contributives creixeran un 3%

El ministre d'Inclusió, en primer terme, i la ministra portaveu en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts
El ministre d'Inclusió, en primer terme, i la ministra portaveu en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts / Fernando Alvarado (Efe)

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que permetrà la revalorització de les pensions un 2,5% en termes generals, encara que les pensions mínimes i les no contributives augmentaran un 3%. Per al ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, aquesta reforma de les pensions dona "certitud absoluta als 11,5 milions de pensionistes que saben que les seues pensions es revaloritzaran amb la mitjana de la inflació al novembre".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d'Inclusió ha explicat que han aprovat l'abonament als pensionistes d'una paga compensatòria per la menor pujada de les pensions en 2021 (0,9%) respecte a la inflació mitjana anual (2,5%). Això suposarà, per a una pensió mitjana, rebre una xicoteta paga de 250 euros, que sumats als 400 euros de la revaloració aplicada ja al gener, suposen uns 651 euros d'increment respecte a 2021, com ha exposat el titular d’Inclusió.  

Dèficit de la Seguretat Social

D’altra banda, Escrivá ha avançat que la Seguretat Social tancarà 2021 amb un dèficit de l'1% del PIB, dues dècimes per davall del que es preveia. Ha assenyalat que es manté "la senda descendent" en el saldo negatiu del sistema, de manera que en 2022 aquest continuarà reduint-se fins a arribar al 0,5% del PIB.

El ministre ha explicat que aquesta millora dels comptes de la Seguretat Social es deu a l'augment d'ingressos per cotitzacions derivats de l'"extraordinari dinamisme de l'ocupació" i a l'assumpció de despeses impròpies de la Seguretat Social per part de l'Estat.

En aquest sentit, ha subratllat que, gràcies al creixement de l'ocupació i el sosteniment de les rendes salarials durant la pandèmia, la Seguretat Social va recaptar 132.000 milions d'euros en 2021, un 10% més que en 2020 i un 6% per damunt del que es va ingressar en 2019, abans de l'arribada de la covid.

Els autònoms, a favor de la reforma

Quant a una de les altres reformes que porta entre mans el seu departament, la del sistema de cotització dels autònoms, el ministre espera tancar un acord amb aquest col·lectiu i ha desmentit que els treballadors per compte propi estiguen en contra de la proposta del seu departament.

La reforma laboral “en la seua integritat”

També en clau laboral, i concretament quant a la reforma laboral, la seua companya de govern, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha defés “l’acord en la seua integritat” que ha aconseguit tancar la ministra Yolanda Díaz, responsable de treball, amb els agents socials. “L’acord està vigent, el tràmit que falta és el de la convalidació del decret”, ha indicat en ser preguntada si perilla aquest pacte davant la falta de suport d’alguns grups parlamentaris. 

També et pot interessar

stats