Errejón sobre la gran coalició d'esquerres: "Està més en el debat periodístic que en les preocupacions de la gent"
El líder de Més País ha valorat, en valencià, l'actualitat política en una entrevista en Les notícies del matí d'À Punt
El diputat de Més País Iñigo Errejón ha desunflat l'interés de la formació en les negociacions d'una gran coalició electoral d'esquerres, que considera "està més en el debat periodístic que en de les preocupacions de la gent."
"Hi ha un temps per a les campanyes i un altre per a governar. Quan arriben les eleccions parlarem d'això, no podem passar-nos tota la legislatura com un temps electoral. Com diu [Joan] Baldoví, quan toque regarem", ha explicat en perfecte valencià en una entrevista a Les notícies del matí.
Errejón ha destacat la seua bona relació amb les vicepresidentes del govern espanyol Yolanda Díaz (Podem) i del Consell, Mónica Oltra (Compromís), que s'han manifestat a favor d'una agrupació de forces d'esquerres, però alhora s'ha desmarcat de la idea en aquests moments.
El líder de Més País, que ha sigut directament assenyalat per Oltra com una peça natural d'aquesta possible coalició, ha centrat l'objectiu immediat de la seua formació en fiscalitzar l'acció de l'executiu espanyol perquè "governe bé" i creu que "aquests càlculs electorals estan molt fora de la realitat" i són el reflex del "divorci entre les discussions periodístiques i polítiques respecte de les les preocupacions del carrer", com l''augment del preu de la llum i del cost de la vida.
Les il·lusions de canvi [que van acompanyar l'espenta de Podem] no diré que s'han podrit, però sembla que s'han estancat
"Crec que la Generalitat està fent les coses bé, i quan es fa així els governs poden repetir. Passarà el mateix a Espanya? Doncs dependrà més dels càlculs sobre com gestionar la pujada del preu de la llum que sobre candidatures", ha explicat sobre les opcions de futur de l'esquerra.
Errejón visita aquests dies València per a presentar el seu llibre, Con todo. De los años veloces al futuro, una crònica de la seua trajectòria política. El diputat madrileny ha justificat l'obra com la fonamentació intel·lectual de la nova fase de l'esquerra que representa ara amb Més País. "Si no som capaços d'explicar què va passar en el cicle anterior, no serem capaços d'obrir-ne un altre", ha dit.
En aquest punt, ha situat com el punt d'inflexió en la seua situació en Podem el 2016, quan es va imposar la tesi de Pablo Iglesias de no donar suport a un eventual govern espanyol de progrés liderat pel PSOE. L'oportunitat, que es va materialitzar tres anys després, s'ha aconseguit "pagant un preu massa alt", en opinió d'Errejon, que ha lamentat l'ascens de l'extrema dreta de Vox i la gestió del referèndum d'independència a Catalunya del PP de Mariano Rajoy en l'impàs. "En aquest temps les il·lusions d'una part de la societat espanyola [que van acompanyar l'espenta de Podem] no diré que s'han podrit, però sembla que s'han estancat", ha dit.
El líder de Més País ha matisat que les diferències amb Iglesias es van representar com un conflicte personal, quan eren d'origen "polític, d'estratègia i ideològiques, tot i que després tenen òbviament repercussions personals. L'orde dels factors ací sí que és important".
No hi ha una altra manera de construir Espanya si no és des d'una visió descentralitzada
L'esquerra que proposa Errejón ha de fer política "també sobre les coses petites, que són importats" [com la celebrada observació que va fer al Congrés sobre les carències en salut mental] i des de l'arrelament territorial. "No hi ha una altra manera de construir Espanya si no és des d'aquesta visió [descentralitzada], ha defés des dels micròfons d'À Punt, assegurant que aquesta impressió és també compartida fins i tot per presidents autonòmics del PP, "tot no dir-ho en públic", en contraposició al discurs xovinista de Díaz Ayuso a Madrid.
"Tenim un problema que és el forat negre de Madrid, que fa dúmping fiscal a favor dels milionaris madrilenys", ha insistit Errejón, que ha advertit que el problema de finançament no és exclusiu de la Comunitat Valenciana.
També ha volgut aclarir Errejón que els atacs a la transició que va fer en l'etapa de Podem no eren una esmena a la totalitat a aquell període, sinó una reivindicació que "les respostes de fa 40 anys no serveixen per als problemes d'ara". "El contracte social s'ha trencat perquè continua beneficiant un grup limitat i s'ha de reformar", ha dit.
Entre els problemes actuals ha situat la situació de la monarquia, però ressituant el debat en la qualitat de la democràcia i "la transparència i rendiment de comptes a les institucions abans que en la dicotomia sobre monarquia o república. "Sembla que no ho ha fet tot bé. Hem canviat alguna cosa perquè no torne a passar? No. Tenim un sistema de control insuficient i alguna cosa s'ha de canviar", ha raonat el líder de Més País al final de la seua intervenció en Les notícies del matí.
L'entrevista completa a Íñigo Errejón està disponible a la carta en el següent enllaç: