Divisió a les Corts per la violència masclista: el Consell i l'oposició condemnen els últims crims amb dues pancartes

El PP i Vox, d'una banda, i el PSPV i Compromís, de l'altra, guarden silenci pels assassinats masclistes confirmats a Oriola i Castelló de la Plana separats per lemes diferents

Concentració de repulsa, aquest dimarts a Les Corts
Concentració de repulsa, aquest dimarts a les Corts / À Punt NTC

Ruptura a les portes de les Corts per la violència masclista. D'una banda, els partits que integren el govern bipartit valencià, el PP i Vox. D'altra banda, l'oposició d'esquerres, el PSPV i Compromís. I enmig de la polèmica, dues pancartes amb dos missatges diferents per a condemnar els mateixos assassinats, els últims crims masclistes, confirmats pel Ministeri d'Igualtat, a la Comunitat Valenciana, en concret a Oriola i Castelló de la Plana. Els dos, comesos el mateix dia, eleven a sis el comptador de dones mortes per violència de gènere al territori. En un dels cartells que s'han exhibit a les portes del Parlament autonòmic es llig una condemna explícita contra la violència masclista, mentre que l'altre aposta per la fórmula "violència contra les dones" en valencià primer, i en castellà després.

Eren diverses les institucions de la Comunitat Valenciana que havien convocat aquest dimarts concentracions i minuts de silenci en repulsa pels crims i per a recordar les dues darreres dones a qui les parelles els han arrabassat la vida. Però, de nou, les Corts s'han convertit en l'epicentre de totes les mirades. La institució, presidida des de finals de juny per la ultradretana Llanos Massó, de Vox, ha protagonitzat la polèmica en els darrers homenatges a víctimes del masclisme. És l'única en què la màxima representant decidia sistemàticament eixir-se'n de la concentració per a situar-se fora de la pancarta de condemna, juntament amb la resta del grup parlamentari. Va ocórrer el 10 de juliol en l'acte de repulsa per l'assassinat d'una dona a Antella, i va tornar a passar l'1 de setembre en una cerimònia semblant, aquesta vegada per a plorar la mort d'una altra valenciana a Alzira.

Vox es negava a ubicar-se darrere del cartell institucional, en què es podia llegir "Les Corts, contra la violència masclista", en coherència amb el negacionisme que marca el seu discurs. En l'acord sobre el qual se sosté el govern valencià, de fet, no es fa cap esment al concepte "violència de gènere". Fa una setmana, el PP i els socis de govern decidiren aprofitar la majoria que tenen en el parlament valencià per a tallar de soca-rel la polèmica. Aprovaren, així, una pancarta nova en què s'eliminava qualsevol referència al terme "violència masclista" i se substituïa pel lema "No a la violència contra les dones". Aquesta última denominació ha passat ara a ser l'oficial del Parlament, amb els vots a favor del PP i Vox en la mesa.

I sota aquest paraigua s'han ubicat tots els diputats i diputades del bloc conservador, tant els populars com els de l'extrema dreta. El PSPV i Compromís, per contra, han optat per traure la pancarta que han estat emprant en els últims anys, deixant una estampa inèdita a les portes del Palau dels Borja, amb dos cartells paral·lels.

Polèmica per la denominació

Per al síndic del Grup Popular, Miguel Barrachina, l'actitud dels partits del Botànic contravé una decisió legítima adoptada per la mesa de les Corts: "Lamentem que hi haja grups que s'emboliquen en les pancartes i no respecten l'única decisió oficial d'aquesta cambra. Tots, darrere d'una pancarta". El portaveu del PP ha recordat que la denominació oficial escollida per a la pancarta és "la mateixa" que empren en la delegació del govern espanyol. Ha criticat que l'oposició cree "una nova divisió" quan les dones valencianes estan "unides" per a demanar la reobertura dels jutjats de violència contra les dones que han sigut tancats i el reingrés a presó "d'aquells legítimament condemnats", en referència als agressors sexuals que han vist reduïdes les penes amb la llei del "només sí és sí".

Per contra, els grups al·ludits consideren que la denominació és important i que el que ha fet el Partit Popular ha sigut "plegar-se a les exigències de Vox", en paraules del síndic de Compromís, Joan Baldoví. "Entenem que el nom de les coses és important, donant-li nom al problema es poden trobar les solucions", ha declarat. "És violència masclista", ha prosseguit l'exdiputat en el Congrés, que defensa la decisió del seu partit de manifestar-se darrere del cartell "de sempre". El president del Grup Socialista, Ximo Puig, ha insistit que per a poder impulsar les "polítiques adequades" que erradiquen "el terrorisme masclista" cal "conceptualitzar bé" la problemàtica. "Parlem d'una violència de gènere que està provocada pel fet de ser dona. Donar arguments a aquells que la neguen és un pas que no podem fer", ha opinat.

Minut de silenci a la seu de la delegació del govern espanyol a València
Minut de silenci a la seu de la delegació del govern espanyol a València / Delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana

Altres minuts de silenci s'han succeït també a la seu de la delegació del govern espanyol a València, on han estrenat missatge, en repulsa pels crims masclistes d'Oriola i Castelló de la Plana. També diversos ajuntaments, entre d'altres el d'aquesta ciutat i també el de València han celebrat concentracions de rebuig. De fet, en la corporació de la capital valenciana també s'ha escenificat la divisió entre el govern local (PP), que ha eixit sense pancarta; el PSPV, amb una de pròpia; i els regidors i regidores de Compromís, amb cartells individuals.

Des del Consell, la vicepresidenta segona i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, ha fet una crida a la condemna unànime de la societat. "Les pancartes no salven vides, el que salva vides és la unitat de tots contra aquesta plaga" ha dit la número tres del govern valencià, que ha recordat que els diferents conceptes utilitzats són sinònims segons la llei. En la concentració convocada en la plaça de Manises, a les portes del Palau de la Generalitat, consellers i conselleres de PP i Vox han preferit guardar silenci sense cap lema a la vista, com a mostra d'unió.

El Consell, a les portes del Palau de la Generalitat, aquest dimarts
El Consell, a les portes del Palau de la Generalitat, aquest dimarts / Generalitat

El consens, però, es queda només per a la foto. La Conselleria de Justícia, en mans de Vox, ha publicat aquest dimarts un tuit en què equipara els últims dos assassinats masclistes amb el d'un home a mans de la parella a Alcàsser. I ho qualifica tot com a violència en l'àmbit domèstic, sense fer cap mena de distinció.

També et pot interessar

stats