La crisi institucional i la tensió política, rerefons del discurs de Nadal de Felip VI

La novena al·locució del monarca arriba en un moment marcat per la decisió del TC de frenar la reforma judicial, la derogació del delicte de sedició i la rebaixa de penes del de malversació

El rei Felip VI en el discurs del passat Nadal
El rei Felip VI en el discurs del passat Nadal / À Punt NTC

El rei Felip VI protagonitzarà aquest dissabte el tradicional missatge nadalenc, en un moment marcat per la crispació entre els partits polítics i la crisi institucional sense precedents oberta entre el govern espanyol i el Tribunal Constitucional.

El novè discurs televisat de la nit de Nadal del monarca arriba enmig de l'enfrontament entre l'executiu i el Partit Popular per la decisió del Constitucional de frenar la tramitació parlamentària de la reforma per a l'elecció dels seus magistrats, la derogació del delicte de sedició i la rebaixa de penes del de malversació.

En aquest ambient polític, la Casa del Rei no ha donat pistes de per on anirà el missatge de Felip VI, el més simbòlic dels que pronuncia al llarg de l'any i que compta amb la supervisió també del govern central.

En al·locucions nadalenques anteriors i davant crisis polítiques de gran importància com el desafiament independentista a Catalunya, el monarca ha apel·lat al diàleg, el consens i l'enteniment i ha subratllat la necessitat de preservar les institucions com a baluards de la democràcia.

És previsible que el rei es referisca també a la conjuntura econòmica, marcada per la inflació, l'encariment dels preus i la crisi energètica i a la guerra d'Ucraïna i les conseqüències que aquest conflicte està tenint en el tauler internacional.

La televisió autonòmica basca ETB no emetrà el discurs de Felip VI —mai l'ha retransmès des que va accedir al tron—, mentre que TV3 l'oferirà pel canal informatiu 3/24.

També et pot interessar

stats