La inflació de l'eurozona es modera al 10,1% al novembre, la seua primera correcció en dèsset mesos

Espanya és el país de la UE on els preus han pujat amb menor intensitat, amb un 6,7%

La presidenta del BCE, Christine Lagarde
La presidenta del BCE, Christine Lagarde / Laurent Coust (Europa Press)

La inflació interanual de l'eurozona s'ha situat al novembre en el 10,1%, la qual cosa implica una baixada respecte del rècord històric del 10,6% registrat a l'octubre.

És la primera desacceleració en l'escalada en dèsset mesos, encara que la correcció va ser una dècima menys intensa de l'anticipat inicialment per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

Espanya és el país de la UE on els preus van pujar amb menor intensitat, amb un 6,7%, seguida de França (7,1%) i Malta (7,2%). Per contra, les pujades de preus més intenses es van observar a Hongria (23,1%), Letònia (21,7%), Estònia i Lituània (tots dos 21,4%).

En el conjunt de la UE, la taxa d'inflació interanual es va alentir al novembre a l'11,1% des de l'11,5% registrat a l'octubre.

La lectura d'inflació al novembre per a l'eurozona representa el primer signe de moderació en l'escalada dels preus iniciada en l'estiu de 2021 i la correcció més gran a la baixa de l'impuls inflacionista des d'agost de 2020. Mostrat així al Banc Central Europeu (BCE) els primers signes de l'efecte del canvi de la seua política monetària.

En la seua reunió de dijous, l'institut emissor de l'eurozona va elevar els tipus en 50 punts bàsics, fins al 2,5%, i la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va avançar que s'escometran més pujades de semblant intensitat "durant un període de temps".

Al novembre, l'alça dels preus de l'energia es va moderar en la zona euro al 34,9% des del 41,5% d'octubre, mentre que l'encariment dels aliments frescos va ser del 13,8%, enfront del 15,5% del mes anterior. Així mateix, els serveis van pujar un 4,2% interanual, una dècima menys que a l'octubre, i els béns industrials no energètics es van encarir un 6,1%, en línia amb la dada del mes anterior. Segons els últims pronòstics del BCE, els preus pujaran en mitjana en 2022 un 8,4% en l'eurozona, tres dècimes més del que esperava al setembre, amb una inflació subjacent del 3,9%.

L'any que ve, la inflació es moderarà només al 6,3%, quan anteriorment anticipaven al 5,5%, amb una taxa subjacent del 4,2%, mentre que el 2024 serà del 3,4%, enfront del 2,3% previst al setembre, i la inflació subjacent serà del 2,8%.

Així mateix, en les seues primeres previsions per al 2025, el BCE contempla que la taxa d'inflació general siga del 2,3%, encara per damunt del seu objectiu, amb una taxa subjacent del 2,4%.

També et pot interessar

stats