El BCE apuja els tipus mig punt percentual fins al 2,50%

És la quarta pujada consecutiva del preu dels diners que arriben al nivell més alt des de desembre de l'any 2008

Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu
Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu / Europa Press

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit elevar els tipus d'interés en 50 punts bàsics, de manera que el tipus d'interés per a les seues operacions de refinançament se situarà en el 2,50%, mentre que la taxa de dipòsit arribarà el 2% i la de facilitat de préstec el 2,75%.

"El consell de govern ha decidit aquest dijous apujar els tres tipus d'interés oficials del BCE en 50 punts bàsics i, sobre la base de la considerable revisió a l'alça de les perspectives d'inflació, preveu continuar augmentant-los", ha anunciat l'entitat en un comunicat.

Amb aquesta quarta pujada consecutiva del preu dels diners, que s'ha situat en el nivell més alt des de desembre del 2008, el BCE ha moderat la intensitat de la normalització de la seua política monetària, després dels dos increments de 75 punts bàsics escomesos en les reunions d'octubre i setembre i d'una pujada inicial de mig punt percentual al juliol.

En particular, el consell de govern estima que els tipus d'interés "hauran d'incrementar-se encara significativament a un ritme sostingut", fins a assolir nivells prou restrictius per a assegurar que tornen a situar-se de manera oportuna en l'objectiu del 2% a mitjà termini.

La decisió del BCE arriba dies després de saber-se que la taxa d'inflació interanual de l'eurozona es va situar al novembre en el 10%, sis dècimes per davall del rècord històric registrat a l'octubre i la primera desacceleració en dèsset mesos.

La menor agressivitat del BCE se suma a la línia d'altres grans bancs centrals, com la Reserva Federal dels Estats Units i el Banc d'Anglaterra, que en les seues respectives reunions de desembre de política monetària han anunciat pujades de menor intensitat dels tipus.

En concret, el Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seues sigles en anglés) de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va decidir aquest dimecres aprovar per unanimitat una pujada dels tipus d'interés del país de 50 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d'entre el 4,25% i el 4,5%, moderant el ritme de pujada des dels 75 punts bàsics de l'anterior decisió.

D'aquesta manera, el preu dels diners als Estats Units arriba a màxims des de desembre del 2007, pocs mesos abans que es desencadenara la crisi d'aquell any amb les fallides de Bear Sterns i Lehman Brothers. Amb l'increment d'aquest dimecres, la Fed ha apujat els tipus en set ocasions de les huit vegades que s'ha reunit durant el 2022.

Per la seua banda, el Comité de Política Monetària del Banc d'Anglaterra ha decidit aquest dijous elevar en 50 punts bàsics el tipus d'interés de referència per a les seues operacions, que passarà a situar-se en el 3,50%, el seu nivell més alt des de la tardor del 2008, després de l'alça de 75 punts bàsics en la reunió anterior.

També et pot interessar

stats