Zelenski demana al Congrés dels EUA més ajuda per a accelerar la victòria

La seua compareixença arriba en plena negociació dels pressupostos estatunidencs, que inclouen uns 45.000 milions de dòlars en assistència a Ucraïna

El president d'Ucraïna pronuncia un discurs en el Congrés dels Estats Units.
El president d'Ucraïna pronuncia un discurs en el Congrés dels Estats Units / Michael Reynolds (Efe)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha subratllat al Congrés estatunidenc que el seu suport és "vital" no sols per a resistir a la invasió russa, sinó per a aconseguir un "punt d'inflexió" en el camp de batalla i per a accelerar la victòria.

"Ucraïna es manté en les seues línies i mai es rendirà", ha promés en el seu discurs en una sessió conjunta del Senat i la Cambra de Representants, on el van rebre i acomiadar entre aplaudiments i ovacions.

Zelenski va acudir al Capitoli després de reunir-se a la Casa Blanca amb el seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, en el seu primer viatge a l'estranger des de l'inici de la invasió russa el febrer passat.

En la seua esperada intervenció, que va durar una mitja hora i en la qual el van interrompre diverses vegades les ovacions de l'hemicicle, va deixar clar que l'ajuda concedida no ha de veure's com una mostra de caritat, sinó com una "inversió" en la democràcia.

"És una batalla no sols per a la vida, la llibertat i la seguretat d'Ucraïna i de qualsevol altra nació que Rússia intente conquistar. Això definirà el món en què viurem", ha dit, confiat que Ucraïna ja s'ha guanyat el suport de la gent i ara ha d'eixir també victoriosa en el front.

L'ajuda estatunidenca és crucial per a "arribar a un punt d'inflexió" en aquest conflicte, va sostindre Zelenski, que va subratllar que "contra tot pronòstic, Ucraïna no ha caigut i encara perdura", però també que necessita més finançament i armament per a seguir en peus.

La seua compareixença davant les dues cambres parlamentàries arriba en plena negociació dels pressupostos estatunidencs per a l'any fiscal 2023, que inclouen uns 45.000 milions de dòlars en assistència a Ucraïna.

Sistema de defensa antiaèria Patriot de llarg abast

Els Estats Units ja havia deixat clar aquest dimarts que la seua estratègia d'ajuda no implica enviar tropes, sinó per facilitar equipament militar, subministraments i armament sofisticat per valor de desenes de milers de milions perquè els ucraïnesos es defenen ells mateixos.

Aquest dimecres va anunciar un nou paquet d'ajuda militar de 1.850 milions de dòlars i que per primera vegada inclou el sistema de defensa antiaèria Patriot de llarg abast, que Kíiv havia demanat insistentment per a interceptar els míssils russos que han destruït infraestructures clau a Ucraïna.

Biden promet a Zelenski que Ucraïna mai estarà sola

El president dels Estats Units, Joe Biden, va prometre dimecres al seu homòleg d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que mai estarà sol i va elogiar la "determinació indestructible" del poble ucraïnés per a decidir el seu propi destí.

D'altra banda, Biden, va afirmar que l'enviament del sistema de defensa antiaèria Patriot a Ucraïna no s'ha d'interpretar com una escalada per Rússia. "És un sistema de defensa, no suposa una escalada, és defensiu".

També et pot interessar

stats