Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Les Corts aproven les seues propostes per a reduir la vulnerabilitat del territori davant dels temporals

Després d’un any, la comissió especial publica les conclusions amb la majoria del Botànic i el vot en contra de tota l'oposició

Una casa al litoral, colpejada pel temporal / À Punt NTC

La comissió especial de les Corts per a estudiar els riscos dels temporals a la Comunitat Valenciana constituïda arran de la borrasca Gloria, ha aprovat aquest divendres les conclusions amb el vot en contra de tota l'oposició, un any després de crear-se.

La comissió —en què han participat setanta persones expertes i afectades pels temporals— ha fet el diagnòstic de les causes de la devastació que va causar aquest temporal de principis del 2020 i la recepta de solució perquè les destrosses no es repetisquen, però no ha aconseguit fer-ho de manera unànime. 

El Partit Popular volia que el dictamen arreplegara negre sobre blanc explícitament que no s'enderrocara cap casa, tal com ha comunicat la seua diputada a la comissió, Elisa Díaz, mentre que la diputada de Ciutadans, Maria Quiles, ha explicat que la formació volia un diàleg a tres bandes entre el govern central, l’autonòmic i els ajuntaments. D’altra banda, Vox nega l’existència del canvi climàtic i acusa el govern central i el de la Generalitat de "no haver fet el que tocava".

Malgrat aquesta oposició, el dictamen ha tirat avant amb la majoria del Botànic. El document, que haurà de ratificar-lo el ple de les Corts, llança propostes per a evitar inundacions; fer front a la pèrdua de sediments i la regressió de les platges, i per a actuar davant de la problemàtica forestal provocada pels incendis o els temporals.

Regeneració de platges

El document afirma que les aportacions reiterades d'arena que torna a erosionar-se en el temporal següent tenen un enorme cost econòmic i acaben danyant les prades de posidònia. Per això proposen explorar altres solucions, com esculls artificials a baixa profunditat.

Evitar inundacions

Gestió forestal

Per a fer front als incendis forestals i evitar els efectes dels forts temporals, es proposa: