La borrasca Gloria es “menja” fins a 32 metres d’arena d’algunes platges valencianes

Un estudi de la Universitat Politècnica desvela que el litoral ha retrocedit una mitjana d’onze metres a causa del temporal.

Estat en què va quedar una de les platges de Cullera després del pas de la borrasca Gloria

Les platges valencianes han retrocedit una mitjana d’11,1 metres a causa de la borrasca Gloria. No obstant això, en alguns punts del litoral comprés entre Vinaròs (Baix Maestrat) i Dénia (Marina Alta), la mar s’ha endinsat fins a 32 metres en l’arena. És una de les conclusions d’un estudi que ha elaborat el grup de recerca de Cartografia Geoambiental i Teledetecció de la Universitat Politècnica de València. 

"Els resultats obtinguts proven l'espectacular retrocés que ha patit la vora", alerta l'informe. A més, apunta que "les diferències locals han sigut molt importants". Els investigadors ho demostren amb xifres de 21 platges on el canvi ha sigut major: la de la Pineda (Castelló de la Plana) va patir una pèrdua màxima de 63,3 metres i 32 de mitjana; mentre que la de Canet d'en Berenguer va experimentar 39,4 de màxima i 29,1 de mitjana, entre d’altres platges analitzades. 

Altres platges estudiades també mostren resultats espectaculars quant al retrocés màxim que va causar la força del temporal marítim. Una d’elles és la de les Deveses d'Oliva, que va perdre fins a 50 metres d’arena, encara que la mitjana se situa en els 16,7 metres.

Aquest informe dels investigadors de la Universitat Politècnica ha pres com a font d'informació les imatges del satèl·lit Sentinel 2, de l'Agència Espacial Europea, abans i després del temporal. Aquesta anàlisi ha pogut cartografiar detalladament el retrocés de la franja litoral.

També et pot interessar

stats