Les Corts donen llum verda a la tramitació de la taxa turística

Ho ha fet amb els vots a favor dels tres partits que integren el govern del Botànic (51 vots favorables) i en contra de l'oposició (45) i cap abstenció

El moment de la votació de la taxa turística, aquest dijous
El moment de la votació de la taxa turística, aquest dijous / À Punt NTC

Les Corts han autoritzat aquest dijous el Consell a iniciar la tramitació parlamentària de la proposició de llei que recull la taxa turística (proposició de llei valenciana de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible), presentada pel PSPV, Compromís i Unides Podem. Ho ha fet amb els vots a favor dels tres partits que integren el govern del Botànic (51 vots favorables) i en contra de l'oposició (45) i cap abstenció. El president de la Generalitat, Ximo Puig, no ha participat en la votació.

La llei ha estat envoltada de polèmica des que es va anunciar, tant dins com fora del govern valencià. La norma, impulsada des de Compromís i Podem, no és ben vista pel PSPV-PSOE, tot i que finalment ha accedit a donar-li suport. Durant el debat d'aquest dimecres, de fet, els partits de l'oposició han criticat en bloc una taxa que rebutgen les principals patronals del sector turístic i de la que també s'han mostrat en contra públicament alts càrrecs socialistes com el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. Durant el debat, tots els partits de l'oposició han valorat la figura de Colomer i la seua oposició a la taxa.

Durant el debat, els representants del govern del Botànic han acusat el PP i Ciutadans de ser contradictori, per acceptar a Andalusia la taxa turística (com existeix a Màlaga), mentre la rebutgen a la Comunitat Valenciana. També han recordat que molts grans destins turístics al món tenen taxa turística i això no implica cap pèrdua de visitants. Per contra, l'oposició ha recordat que no és el moment de gravar més una activitat fonamental per a l'economia valenciana. També han acusat el PSPV de ser ostatges dels seus socis de govern.

La taxa turística entrarà en vigor el 2024 i serà de caràcter municipal i voluntari. Els tres grups del Botànic registraren en abril d'enguany a les Corts una proposició de llei conjunta per a crear l'impost valencià sobre estades turístiques, la coneguda com la taxa turística.

També et pot interessar

stats