Enric Morera reclama la condonació del deute de la Generalitat en l'acte institucional del 25 d'Abril

Les Corts han distingit el poble ucraïnés amb l'Alta Distinció Francesc de Vinatea, mentre que l'exentrenador del València CF Guus Hiddink i el professor d'institut agredit a Bétera han rebut el guardó Guillem Agulló

Moment de l'acte de lliurament dels Premis 25 abril a les Corts Valencianes
Moment de l'acte de lliurament dels Premis 25 d'Abril a les Corts / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'abril 2022 - 07:00 Actualitzat: 30 d'abril 2022 - 13:53

El president de les Corts, Enric Morera, ha demanat en l'acte institucional amb motiu del 25 d'Abril mesures realistes en el finançament autonòmic i ha suggerit la condonació del deute de la Generalitat en mans de l'Estat espanyol. Segons Morera, "és una solució transitòria, mentre s'arriba a un consens polític i territorial sobre la reforma del sistema de finançament de les autonomies".

En la mateixa línia, ha afegit que és una proposta "avalada per experts independents, tècnics d'Hisenda, per les comissions enviades a negociar el nou sistema des del Consell i per les mateixes Corts". Tal com ha explicat, es tracta de "deixar de pagar cada any un deute impropi generat per l'infrafinançament, que ja tenim documentat i quantificat per la Sindicatura de Comptes".

Les Corts entreguen els premis anuals

Com cada any, el Palau dels Borja ha acollit l'acte institucional organitzat amb motiu del dia del parlament autonòmic, que va tindre lloc el 25 d'abril. En aquesta jornada es commemora la recuperació d'institucions i lleis pròpies del poble valencià, abolides per orde del rei Felip V després de la batalla d'Almansa, ara fa 315 anys.

Durant l'acte s'han lliurat els guardons que anualment concedeix l'entitat. Enguany la cambra valenciana ha premiat el poble d'Ucraïna, l'exentrenador de futbol neerlandés Guus Hiddink i el professor valencià de secundària Miquel Álvarez Dolç, víctima d'una agressió homòfoba mentre exercia la tasca docent.

El premi al poble ucraïnés l'ha arreplegat Mariia Stepanenko, dona ucraïnesa refugiada, acollida per una família valenciana amb el seu fill Nikita, de catorze anys, i que ha hagut de deixar arrere el seu home, militaritzat a Kíiv. El president de la Federació d'Associacions Ucraïneses a Espanya, Mikhaïlo Petruniak, l'ha acompanyada i ha destacat que en l'últim mes i mig s'han acollit 30.000 persones procedents d'Ucraïna.

D'altra banda, el guardó Guillem Agulló enguany l'han atorgat ex aequo a l'exentrenador del València CF Guus Hiddink per a commemorar que enguany es compleixen trenta anys del partit a Mestalla, en el qual el tècnic va demanar la retirada de pancartes amb simbologia nazi de les graderies. En el discurs, Hiddink ha fet una crida per a "lluitar contra la intolerància i a favor de la llibertat i “estar atents davant de forces que puguen violar la democràcia”.

L'altre premiat, el professor Miquel Álvarez Dolç, va ser notícia enguany per haver patit una agressió homòfoba a mans d'un grup d'alumnes a l'institut de Bétera (Camp de Túria), on treballa. En arreplegar el guardó, Dolç ha defensat que "l'edat mitjana ja ha passat i, encara que molta gent cada dia vol que torne la Inquisició, som molts més els que no la volem".

Tornen les visites en grup

Aquest 2022 les Corts han tornat a obrir les instal·lacions al públic i han recuperat les visites en grup després de més de dos anys de parada per la pandèmia. Aquest 25 d'abril sí que ha pogut tindre lloc la tradicional jornada de portes obertes, i centenars de ciutadans han aprofitat que era festiu per a recórrer les històriques estances del Palau dels Borja i fins i tot l'hemicicle mateix on tenen lloc setmanalment les sessions plenàries que congreguen les diputades i diputats valencians.

També et pot interessar

stats