Castelló de la Plana acull la gran celebració pel Dia del País Valencià

Aquest dilluns, 25 d'abril, es commemora la Diada amb manifestacions, concerts i trobades que celebren la cultura valenciana

Imatge d'arxiu de la manifestació del 25 d'abril de 2019 a València
Imatge d'arxiu de la manifestació del 25 d'abril de 2019 a València / À Punt

Les celebracions pel Dia del País Valencià, que es commemora cada any per l'aniversari de la pèrdua de les institucions i de les lleis valencianes en la Batalla d'Almansa, tornen a poder-se celebrar pràcticament sense restriccions.

Per aquest motiu, Acció Cultural del País Valencià ha organitzat un gran encontre a Castelló de la Plana, quaranta anys després que la ciutat fora l'amfitriona de l'esdeveniment. Aquest tindrà lloc el dissabte 7 de maig i serà una jornada repleta de missatges reivindicatius, concerts i demostracions de la cultura popular valenciana.

L'entitat, a més, ha planificat el trasllat en autobús des de diferents punts del territori, perquè tots aquells que vulguen participar en la Diada puguen fer-ho de manera sostenible i econòmica. D'aquesta manera, s'han preparat cinc rutes que eixiran i passaran pel sud interior del País Valencià, per les comarques centrals d'interior, per la costa, pel Camp de Túria i el Camp de Morvedre i per la ciutat de València.

Així com el 2021 Acció Cultural del País Valencià va convocar concentracions en nombrosos punts del territori, enguany, amb la relaxació de les mesures sanitàries, s'ha escollit Castelló de la Plana com a únic punt de trobada.

Entre les activitats programades per a la jornada estan l'espectacle 'Arrel', de Noèlia Llorens 'Titana' i Miquel Gil, i Mural Sonor, amb la participació dels artistes Mireia Vives i Borja Penalba; May Ibáñez i Tardor; i la banda No Falla.

També es farà la tradicional manifestació per la llengua, que recorrerà els principals carrers de la ciutat amb el lema "Ara i sempre, som País Valencià", i una trobada de muixerangues.

D'altra banda, la Coordinadora Obrera Sindical ha organitzat per a aquesta vesprada una jornada de lluita i cultura popular valenciana que començarà a les 18:00 hores a la plaça de Sant Agustí de la ciutat de València.

Per la seua part, Juristes Valencians també aprofita la commemoració del 25 d'abril per a intensificar les seues reivindicacions sobre el restabliment del dret civil valencià.

Jornada de portes obertes a les Corts

El 25 d'abril és també el Dia de les Corts. Per aquest motiu, el Palau dels Borja obri aquest dilluns les seues portes a totes les persones que vulguen visitar-lo i conéixer el funcionament del parlament valencià. L'horari és de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00 de la vesprada.

Enguany també hi estaran presents quatre ONG d'ajuda a Ucraïna que treballen des de l'inici del conflicte bèl·lic amb Rússia: Creu Roja, Junts per la Vida, Psicòlegs i Psicòlogues Sense Fronteres i Càritas, les quals tenen un espai reservat a les portes de la seu de les Corts.

Precisament el poble d'Ucraïna serà distingit amb l'Alta Distinció Francesc de Vinatea en la cerimònia d'entrega dels guardons de les Corts, el dissabte 30 d'abril. L'exentrenador del València CF, Guus Hiddink, rebrà el guardó Guillem Agulló, així com Miquel Àlvarez Dolç, el professor de secundària que va patir una agressió homòfoba per part de diversos alumnes en un institut de Bétera a principis d'any.

La distinció al tècnic neerlandés Guus Hiddink es deu al fet que enguany es compleixen trenta anys del partit a Mestalla en què l'entrenador valencianista va demanar la retirada de pancartes amb simbologia nazi de les graderies.

També et pot interessar

stats