Els juristes reivindiquen la recuperació dels drets civils valencians abans del 40 aniversari de l'Estatut

Des de l'Associació de Juristes Valencians aposten per una reforma de la Constitució per tal de recuperar les lleis forals i que els valencians disposen d'un autogovern "domèstic i pràctic"

Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés el 14 de juny, en l'acte de reivindicació del dret civil valencià / À Punt NTC
Representants dels partits i les entitats cíviques a les portes del Congrés el 14 de juny, en l'acte de reivindicació del dret civil valencià / À Punt NTC
08 d'octubre 2021 - 10:03

El president de l'Associació de Juristes Valencians, José Ramon Chirivella, ha tornat a reivindicar la recuperació dels drets civils valencians en declaracions a Les notícies del matí. Des de l'Associació de Juristes Valencians aposten per una reforma de la Constitució perquè la Comunitat Valenciana puga recuperar les lleis forals.

Davant la cita del Nou d'Octubre, una data simbòlica, l'Associació de Juristes Valencians creu que "la millor manera" de celebrar l'efemèride és "solucionar la retallada de l'autogovern que pateix la societat valenciana des de fa més de cinc anys".

Segons ha explicat Chirivella a À Punt, els valencians necessiten recuperar el dret civil valencià per a tindre "un dret més prop a nosaltres" en qüestions com el règim econòmic matrimonial o el dret successori. "És una manera de tindre un autogovern domèstic i pràctic, i és una possibilitat d'adaptar-se a necessitats socials de la nostra època i tindre una gran llibertat per a testar que històricament s'ha tingut i que tenen altres territoris".

El president dels Juristes Valencians ha destacat que des de "40 anys reclamen una competència per a fer un dret útil per als nostres ciutadans" i lamenta que eixa reclamació no ha tingut la resposta adequada dels diferents governs. En aquest sentit, considera que la reforma s'hauria d'aprovar abans del 40 aniversari de l'Estatut, abans de l'1 de juliol de 2022. Per contra, ha assenyalat que la sol·licitud està parada "en el Congrés des de fa ja 20 mesos".

Chirivella ha recordat que el Consell va a aprovar al febrer una declaració institucional demanant la tramitació urgent d'aquest assumpte. A més, el mes de juny passat van escenificar eixa demanada a un acte reivindicatiu al Congrés.

Així, ha animat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aprofitant que el govern central està presidit pel PSOE, que de cara al congrés socialista "deixe clar que aquest tema és molt important per als valencians".

Convoquen Puig i Mazón a una reunió el 25 d'octubre

L'Associació de Juristes Valencians, amb motiu del Nou d'Octubre, ha remés dos correus al president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, i al president del PP de la Comunitat Valenciana i de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, per a convocar-los a una reunió en l'Ateneu Mercantil de València el pròxim 25 d'octubre. La finalitat d'aquesta trobada és "obtindre compromisos" de tots dos partits per a "desbloquejar" la reforma constitucional del dret civil valencià plantejada per les Corts fa quasi 20 mesos.

El president de l'associació, José Ramón Chirivella, ha assenyalat als dirigents polítics "l'enorme legitimitat d'aquesta reclamació transversal", com poden comprovar en conversa amb els diputats autonòmics, i especialment, escoltant els regidors dels 532 municipis valencians que han aprovat mocions en els seus plens en suport a la modificació constitucional per a recuperar aquesta competència prevista en l'Estatut i aplicada entre 2008 i 2016.

Amb la reunió, Juristes Valencians "pretén fer realitat el consens polític, municipal i també cívic de la societat valenciana amb la recuperació d'una part inaplicable de l'Estatut des de fa cinc anys després de tres sentències del Tribunal Constitucional contra les lleis valencianes d'unions de fet, custòdia compartida i règim econòmic matrimonial", ha explicat en un comunicat.

També et pot interessar

stats