El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la llei que obligarà a la paritat en el sector públic i al privat
Pedro Sánchez ha defensat que les quotes “afavoreixen la meritocràcia” de les dones, que no han tingut l'oportunitat de “trencar el sostre de cristall”
El Consell de Ministres aprova aquest dimarts, en segona volta, la llei de paritat entre homes i dones. El següent pas serà portar-la al Congrés i tramitar-ne l'aprovació abans que acabe la legislatura. La norma inclou el mateix Consell de Ministres, els consells d'administració de les grans empreses o les llistes cremallera amb una alternança total. Ara no és així i els escons ocupats per dones a les Corts Generals estan per sota del 50%: al Congrés representen el 44% i el 39% al Senat, segons xifres del PSOE. El partit va assegurar quan va anunciar la norma, el passat març, que el canvi garantirà la paritat governe qui governe, més enllà de la sensibilitat política de l'executiu.
Una altra mesura inclosa en aquesta llei és que la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d'interés públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual haurà de tindre un mínim d'un 40 % de dones. Tampoc cap junta de govern dels col·legis professionals haurà de tindre menys d'un 40 % de dones al capdavant, el mateix percentatge que hauran de tindre els jurats que concedisquen premis o reconeixements finançats amb diners públics.
L'aprovació del Consell de Ministres la va avançar aquest dilluns el president del govern, Pedro Sánchez, durant un míting electoral a Santander, on ha sostingut que “votar al PSOE és votar feminista” per les polítiques paritàries i el compromís amb la igualtat de gènere.
Sánchez ha lamentat que en altres àmbits això no ocorre i ha recordat que la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, s'ha negat a fotografiar-se en alguna ocasió quan “tots els altres eren homes”. El president ha defensat que queda “molt” a fer en l'àmbit de la representació paritària en cercles privats i ha subratllat que les quotes “afavoreixen la meritocràcia” de les dones, que no han tingut l'oportunitat de “trencar el sostre de cristall”.
Sánchez ha assegurat que fa deu anys a Europa el percentatge de dones en els consells d'administració de grans empreses era del 13%; en canvi, ara és del 35% als països que es van incorporar quotes, mentre que aquells que no les apliquen està en el 16%.
“Paritat en el poder polític, el poder econòmic, el Govern d'Espanya, en els governs de les grans empreses; paritat per llei”, ha resumit Sánchez, qui ha apuntat que a “alguns” els semblarà “excessiu”, però per als socialistes això “és justícia” i redunda en “benefici de la societat”.