8M | Sánchez anuncia una llei que obligarà a tindre paritat en l'esfera pública i privada

La llei de representació paritària s’aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres i inclou les llistes cremallera amb una alternança total

Imatge d'arxiu d'una roda de premsa posterior a un Consell de Ministres
Imatge d'arxiu d'una roda de premsa posterior a un Consell de Ministres / La Moncloa
04 de març 2023 - 13:28

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà la tramitació d'una nova llei que garantirà la representació paritària de dones i homes en òrgans de decisió de l'àmbit públic i privat.

La norma inclou el mateix Consell de Ministres, els consells d'administració de les grans empreses o les llistes cremallera amb una alternança total. Ara no és així i els escons ocupats per dones a les Corts Generals estan per sota del 50%: al Congrés representen el 44% i el 39% al Senat, segons xifres del PSOE. El partit ha assegurat que el canvi garantirà la paritat governe qui governe, més enllà de la sensibilitat política de l'executiu.

Una altra mesura inclosa en aquesta llei és que la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d'interés públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual haurà de tindre un mínim d'un 40 % de dones. Tampoc cap junta de govern dels col·legis professionals haurà de tindre menys d'un 40 % de dones al capdavant, el mateix percentatge que hauran de tindre els jurats que concedisquen premis o reconeixements finançats amb diners públics.

Sánchez s'ha mostrat com un ferm defensor del sistema de quotes, que ha dit "molesta molt a la dreta". El secretari general socialista ha recordat que quan fa deu anys es va començar a impulsar aquest tipus de propostes, a Europa només un 13 % de dones formaven part dels consells de direcció. Ara, a Espanya, s'ha superat el 30 % tant en les empreses públiques com en les privades.

Aquest canvi, ha explicat Sánchez, s'ha produït gràcies a les polítiques promogudes pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero. L'expresident ha participat en l'acte de partit en què s'ha fet l'anunci, organitzat per a commemorar el Dia Internacional de les Dones i celebrat a Madrid.

Empresàries i feministes valoren positivament la llei

Les associacions d'empresàries han celebrat l’anunci de la llei com un avanç. Asseguren que és un primer pas necessari en sintonia amb Europa, tot i que matisen que ara cal conéixer la lletra menuda. Eva Blasco, presidenta de l’Associació d’Empresàries Directives i Professionals de València, desitja que la norma permeta “avançar en igualtat i accelerar el canvi”. 

La també vicepresidenta de la CEV ha aplaudit que empreses com Santander o Red Eléctrica que cotitzen en l'IBEX 35 tinguen el 40% de les dones als seus consells d'administració i reivindica que s'aplique en els àmbits d'alta direcció. 

Des de la Coordinadora Feminista de València fan valdre el treball de molts anys en la lluita per aconseguir aquests avanços i demanen més mesures. Candida Barroso, la seua portaveu, remarca que a més de trencar els sostres de vidre, “volem una cultura d’horaris més racionals i de polítiques públiques que no ofeguen les dones amb les responsabilitats històricament assignades a elles” com ara la maternitat.  

També et pot interessar

stats