El Consell descarta portar als tribunals l'ampliació del port de València

Oltra afirma que el govern autonòmic "no té sobre la taula" la possibilitat de recórrer contra el projecte, tot i que el seu partit sí que el durà als jutjats.

Contenidors al port de València
Una de les terminals de contenidors actuals del port de València

El Consell descarta, almenys per ara, portar als tribunals l'ampliació del port de València. Així ho ha manifestat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, que ha afirmat que l'executiu no té "damunt de la taula" aquesta possibilitat, a pesar que Compromís, Esquerra Unida i Podem sí que han avançat la seua intenció de fer-ho en clau de partit.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, ha ressaltat que sobre la reforma del port comercial hi ha "moltes postures no necessàriament partidistes", però en la roda de premsa posterior al ple del Consell ha apuntat que per a l'executiu "el full de ruta és el que diu el primer punt del pacte del Botànic, la lluita contra l'emergència climàtica".

Nega la "divisió" en l'executiu

La portaveu del govern valencià ha descartat que aquest assumpte puga obrir fissures entre els socis del govern autonòmic i en aquest sentit considera "precipitat" parlar de "divisió" en l'executiu.

Segons la vicepresidenta, "s'ha d'estudiar en profunditat la qüestió i les conseqüències que puga tindre" l'ampliació del port de València. Segons Oltra, "és obvi" que un projecte de 2006 s'ha d'estudiar amb la situació de 2021.

La portaveu del Consell s'ha preguntat "quina ciutat i quina àrea metropolitana volem" i "com es tradueix en l'estima i el valor ecològic de l'avifauna de l'Albufera". També ha demanat considerar "quants metres han perdut les platges" i "el perill potencial de la salinització de l'Albufera", que al juí seu, suposaria una "catàstrofe" per al cultiu de l'arròs.

Tres dels quatre partits que sustenten el govern autonòmic (Compromís, Esquerra Unida i Podem) han anunciat que presentaran o se sumaran a accions judicials contra aquesta ampliació després que el Ministeri per a la Transició Ecològica considerara que la declaració d'impacte ambiental de 2007 no ha caducat i deixara en mans de l'Autoritat portuària de València la decisió de construir una nova terminal per a contenidors. El cap del Consell, Ximo Puig, afirmava el dijous que el seu partit, el PSPV, analitza aquest projecte "amb objectivitat i sense maniqueisme".

Finalment, Mónica Oltra ha destacat que en el projecte d'ampliació d'aquesta infraestructura comercial hi ha "moltes parts implicades", no sols el Consell, sinó també l'administració general de l'Estat i l'Ajuntament de València.

També et pot interessar

stats