Ports de l’Estat dona llum verda a l’ampliació nord del port de València

L'autoritat estatal considera que no està caducada la declaració d’impacte ambiental aprovada en 2007

Futura ampliació nord del Port de València / À Punt NTC
09 d'abril 2021 - 14:10

Ports de l’Estat ha donat aquest divendres llum verda a l’ampliació nord del port de València, en considerar que la declaració d’impacte ambiental (DIA) aprovada el 2007 no està caducada i, per tant, deixa en mans de l’Autoritat Portuària la continuïtat del projecte d'ampliació de la terminal nord de contenidors, segons ha pogut saber en exclusiva À Punt.

El president de Ports de l’Estat, el castellonenc Francisco Toledo Lobo, en declaracions a aquest mitjà, ha assegurat que "es compleixen els sis requisits" que la llei estableix per tal de donar validesa a una DIA, i ha afegit que "el port de València pot prendre la mesura que considere oportuna" sobre una obra d'ampliació, que el mateix Toledo ha valorat de "fonamental" per a consolidar el creixement del tràfic portuari de València.

El president de l’Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, per la seua banda, ja va avançar el passat 26 de març que des de la perspectiva de l’APV, “d’acord amb la legislació vigent”, no era necessari renovar l’aval mediambiental, amb la qual cosa és previsible que continue avant la concessió al grup MSC per a construir i explotar la futura terminal de contenidors.

L'anunci arriba només dues setmanes abans que s’acabe la pròrroga del termini per a la concessió de l'ampliació nord del port a TIL, la filial de la naviliera MSC, per part de l’APV. Aquesta pròrroga, concedida al setembre davant la paralització del projecte, ja era la tercera des que fa un any es va triar l'oferta de la naviliera.

L’anunci de Francisco Toledo s’esperava des que el passat 31 de juliol l'APV lliurara a l'organisme estatal l'avantprojecte constructiu complet, després d’un llarg procés de negociacions arran del canvis introduïts en el projecte de la nova terminal nord de contenidors. 

La necessitat d’una nova DIA ha sigut la principal petició de les insititucions i partits que han plantat cara a l’ambiciós projecte de l'Autoritat Portuària de València (APV) en els últims anys. Un projecte que, a causa de la paralització de les obres durant quasi una dècada es va redissenyar en 2018 incloent-hi importants modificacions, com l’ampliació del dragatge, la prolongació de 505 metres d’un dels dics i la demolició d’un altre.

La polèmica generada per aquesta proposta i les nombroses al·legacions rebudes va forçar l’Autoritat Portuària a rebaixar aquestes modificacions, en un intent de restar força als arguments a favor de la renovació de la DIA. 

També et pot interessar

stats