El Consell aprova el projecte de llei integral contra el despoblament
Aquesta legislació beneficiarà més de 80.000 persones de 178 municipis en risc de despoblació
El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de llei integral de mesures contra la despoblació a la Comunitat Valenciana i ha sol·licitat a la mesa de les Corts Valencianes la declaració d'urgència en la tramitació d'aquest projecte de llei. Segons el Consell, la futura llei beneficiarà més de 80.000 persones, que resideixen als 178 municipis considerats actualment en risc de despoblació.
L'objecte d'aquesta llei, que consta de 42 articles, és “garantir serveis bàsics als municipis afectats, millorar la qualitat de vida dels seus habitants, promoure mesures per a reactivar el seu teixit socioeconòmic, afavorir la cohesió social i territorial i un desenvolupament ambientalment sostenible i territorialment equilibrat”. Per a això, incorporarà la perspectiva rural en totes les polítiques i projectes normatius de la Generalitat.
Per assegurar l'accés a una educació, sanitat i serveis socials de qualitat, el Consell incentivarà els empleats públics a les zones en risc de despoblació. A més, aspira a corregir desigualtats, garantir els drets i potenciar les oportunitats per a totes les persones independentment del seu lloc de residència. Igualment, reforçarà les capacitats administratives als municipis més xicotets, contribuint a la simplificació administrativa en la seua relació amb la Generalitat; i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.
El nou text normatiu pretén oferir un marc “basat en el consens, la coordinació i la col·laboració” entre administracions públiques per a lluitar contra el despoblament. A més, el govern valencià vol impulsar els projectes que ja estan en marxa; iniciar altres mesures específiques i coordinar les accions d'altres departaments del Consell.
La llei també adoptarà mesures de discriminació positiva dels col·lectius que el necessiten, i posarà en marxa accions per a fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere, així com per a evitar l'exclusió social i financera.