Aquestes són les mesures que inclou la llei contra el despoblament

Subvencions per a restaurar vivendes, transport a demanda o avantatges fiscals per al veïnat són algunes de les iniciatives que contempla la norma

Hi ha vora 200 pobles en risc de despoblament a la Comunitat Valenciana
Hi ha vora 200 pobles en risc de despoblament a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El despoblament és una emergència. Fins i tot alguns pobles corren el risc de desaparéixer com a tal. Per això, el Consell vol impulsar la llei per a evitar la fuita de veïnat dels xicotets municipis i aquest divendres, des de Castell de Cabres, ha donat llum verda a l’avantprojecte de llei per a intentar frenar aquesta situació. Aquesta llei pretén beneficiar 80.000 veïns de 178 municipis valencians en risc de despoblament.

“Igualtat”, ha sigut el terme que ha utilitzat el conseller d’Hisenda, Arcadi España, per a sintetitzar l’essència d’aquesta nova llei que comença a gestar-se. “Igualtat perquè els valencians i valencianes, independentment d’on visquen, tinguen accés a les mateixes oportunitats”, exposava España.

Aquesta llei, formada per 42 articles, agrupa, ordena i impulsa totes les accions de la Generalitat en matèria de despoblament, amb la finalitat d'aplicar una mirada transversal a totes les polítiques contra la despoblació.

El despoblament s'identifica per una població envellida, la falta de serveis als municipis, com ara escoles o metges, o dificultats per accedir a internet o poder teletreballar.

La nova llei incentivarà metges o mestres que vulguen treballar en aquests pobles, fomentarà l’ocupació per als joves i promourà l'atenció personalitzada a les persones majors.

Un dels reptes serà posar fi als problemes de comunicació d'aquests pobles. La llei incorpora el transport a demanda i una petició molt reivindicada: ajudes per a la restauració d'habitatges. En aquest sentit, Arcadi España apuntava que "el transport públic i l’ocupació són dos pilars fonamentals d’aquesta llei, perquè tenim exemples que en els municipis d’interior tenim ferramentes molt potents".

Prevenció d'incendis

Amb la nova llei per a pal·liar el despoblament, s'incorporaran mesures econòmiques, com una millor fiscalitat per a residents i empreses i també un element que s'ha tornat clau aquest estiu: la prevenció d'incendis amb el manteniment de l'agricultura, la ramaderia extensiva i la gestió forestal.

En aquesta línia, contempla mesures com la recuperació d'antigues parcel·les de cultiu i el suport a l'agricultura tradicional i la ramaderia extensiva.

També et pot interessar

stats