D'Herbers a Famorca: l'original recorregut que proposa la Ruta 99 per l'interior valencià

La Generalitat presenta un nou projecte turístic per a posar sobre el mapa els 24 municipis valencians que no arriben als cent habitants

Imatge de portada: Un fotograma del videoclip promocional de la Ruta 99 / Generalitat

La mítica Ruta 66 dels Estats Units que va de Chicago a Los Angeles té, des d'ara, una rèplica valenciana. És la Ruta 99, un original recorregut que cobreix la distància d'Herbers a Famorca i que "mostra l'interior més autèntic" de la Comunitat Valenciana, en paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig. La iniciativa, que el Consell ha presentat aquest dimarts, busca traure del "silenci turístic" els racons més recòndits del mapa, una vintena de municipis que no superen el centenar d'habitants i que reclamen el seu lloc en el mapa. 

La nova campanya, que naix amb la vocació de ser un element més en la lluita contra el despoblament, forma part de l'Agenda 20-30 de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), dependent de Presidència. Inclou els 24 municipis menys poblats del territori amb l'objectiu de promocionar-los, visibilitzar els encants que amaguen i demostrar que la ruralitat també té atractiu turístic, que estar despoblat no és estar deshabitat, que són llocs plens de vida, amb veïns i veïnes residents que en fan possible la pervivència.

La ruta cobreix, de nord a sud, el camí d'Herbers (Ports) a Famorca (Comtat) i passa per fins a set comarques. Està formada per 24 municipis molt menuts amb un encant turístic particular, ha destacat la Generalitat, pel seu caràcter d'extrema ruralitat i a vegades de dispersió de la població. Són destinacions que freqüentment queden fora de les rutes habituals i a què ara se'ls vol donar veu per a combatre el mantra de l'Espanya buidada. A través del web www.ruta99.gva.es es detallen els valors i atractius dels enclavaments que integren el recorregut: gastronomia, patrimoni natural i històric, rutes senderistes, així com propostes per a menjar i dormir.

Les parades que conformen l'itinerari són, per ordre: Herbers, Palanques, Vallibona i Villores (Ports); Castell de Cabres (Baix Maestrat); Figueres, Matet, Pavies i Sacanyet (Alt Palància); Espadella, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Torralba, Torre-xiva, Vallat, Vilamalur i Vilanova de la Reina (Alt Millars); la Pobla de Sant Miquel (Racó d'Ademús); Sempere i Carrícola (Vall d'Albaida); i, finalment, Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos (Comtat). 

Durant la presentació, la directora general de l'Avant, Jeannette Segarra, ha explicat que la Ruta 99 ofereix múltiples possibilitats. En solitari, en família o amb amics, en cotxe o moto, bici o a peu. Cada municipi que en forma part disposa per als viatgers i viatgeres d'una credencial per a segellar, a manera de recompensa simbòlica, i que els convertirà en una mena de "pelegrins valencians" a mesura que completen totes les diferents etapes d'aquest peculiar Camí de Santiago.

El president Puig ha destacat que la iniciativa és més que una campanya promocional, una acció estratègica de "llarg recorregut" i que naix amb "vocació de permanència. La idea és anar incorporant-hi progressivament altres municipis en risc de despoblació, i diferents agents culturals i turístics que, juntament amb la direcció general d'Avant i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) aniran enriquint la ruta amb noves propostes. Un total de 180 municipis de la Comunitat Valenciana estan en aquesta situació de risc per l'hivern demogràfic, bona part d'ells a les comarques del nord.

En representació dels alcaldes i alcaldesses dels municipis que formen la Ruta 99 ha parlat María José Tena, regidora de Castell de Cabres. És el més menut dels 24, amb només 19 veïns i veïnes censades, segons les xifres proporcionades per la Generalitat. La dirigent local ha reivindicat el potencial turístic i atractiu que ofereixen aquestes destinacions: "Pel fet de ser menuts no vol dir que no tinguem recursos naturals patrimonials o culturals per poder ensenyar a tots els visitants", ha remarcat Tena, que s'ha mostrat confiada que la iniciativa contribuirà a fomentar la interrelació entre els pobles del territori que presenten característiques semblants.

Bajoqueta Rock posa la música

El vídeo promocional, que evoca el més pur estil Far West, du el segell del grup valencià Bajoqueta Rock. A colp de guitarra i trompeta conviden a deixar les presses a casa, submergir-se terra endins i viatjar per la Ruta 99 per a gaudir dels encants de l'interior valencià. 

La campanya també compta amb una exposició itinerant a càrrec de la fotògrafa Margarita Ferrer i composta per imatges de cadascuna de les 24 poblacions que posen rostre a l'interior més de la Comunitat Valenciana, a través dels veïns i veïnes que els habiten. La mostra s'ha presentat aquest dimarts a la Casa dels Caragols de Castelló de la Plana i viatjarà aquesta setmana a Madrid per a formar part de l'estand valencià a la Fira Internacional de Turisme (Fitur).

També et pot interessar

stats