El Consell aprova ampliar la gratuïtat i la reducció del preu del transport públic

El cost estimat de l'adopció de totes dues mesures serà de vora 7,2 milions d'euros

Imatge d'arxiu d'un tramvia de Metrovalència / FGV
Imatge d'arxiu d'un tramvia de Metrovalència / FGV

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres dos decrets llei per a prorrogar la reducció del 50% en el preu dels abonaments i títols multiviatge del transport públic de titularitat de la Generalitat i la gratuïtat per a joves menors de 31 anys.

La reducció a la meitat del preu dels abonaments de transport i títols multiviatge es prorroga fins al 31 de gener de 2024 i els títols adquirits en el nou període podran ser utilitzats fins al 29 de febrer de 2024, mentre la gratuïtat per als menors de 31 anys s'estendrà durant els cinc mesos que resten de 2023.

Aquestes mesures sobre la política tarifària dels transports públics de titularitat autonòmica s'aplicaran tant als serveis de transport públic gestionats directament per la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, entre els quals es troben les línies interurbanes i el sistema TRAM de Castelló, com als gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat (FGV) i per l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV).

El sistema de transport regular de viatgers per carretera competència de la Generalitat i que gestiona directament la Conselleria a través de la Direcció General de Transports i Logística, compta amb 68 concessions de transport regular i l'any 2022 va atendre un volum d'aproximadament 24,3 milions viatgers, amb una recaptació de vora 41 milions d'euros.

La resta de serveis de transport són gestionats per l’Autoritat de Transport Metropolità de València, que va assumir les competències en aquest àmbit territorial l'any 2019.

Reducció del 50%

La reducció a la meitat del preu dels títols de viatge i abonaments es recolza en el sistema d'ajudes directes per a proporcionar suport financer a les comunitats autònomes i entitats locals que presten servei de transport col·lectiu urbà o interurbà, arbitrat mitjançant el Reial decret llei 5/2023, de 28 de juny, pel qual s'adopten i prorroguen determinades mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d'Ucraïna, de suport a la reconstrucció de l'illa de La Palma i a altres situacions de vulnerabilitat. El decret llei que aprova el Consell estableix l'obligació d'implantar una reducció d'aquest preu en els títols de transport per als serveis de transport regular de viatgers i viatgeres per carretera competència de la Generalitat, amb un cost estimat de 3,63 milions d'euros.

La reducció serà efectiva entre l'1 d'agost de 2023 i el 31 de gener de 2024 i els títols adquirits podran ser utilitzats fins al 29 de febrer de 2024.

Gratuïtat

La gratuïtat per a menors de 31 anys és una mesura de la Generalitat en tots els serveis públics de transport interurbà de la seua competència, que suposa la pròrroga de les obligacions per als operadors de transport públic col·lectiu per carretera competència de la Generalitat per a implantar la mesura, establides mitjançant el Decret llei 6/2023, de 24 de març, del Consell.

Aquesta mesura tindrà un cost aproximat de 3,55 milions d'euros i es finançarà amb càrrec a un conveni entre el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) i la Generalitat per a la implantació de solucions de mobilitat innovadores.

La pròrroga d'aquesta gratuïtat temporal per als joves menors de 31 anys operarà entre el pròxim 1 d'agost i el 31 de desembre de 2023.

També et pot interessar

stats