El Congrés preveu aprovar la reforma de les pensions

Ho farà amb els vots en contra del Partit Popular, que acusa el govern d'amagar les dades de l’impacte econòmic

El Congrés convalida l’augment de les pensions i dels sous públics
El Congrés en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de març 2023 - 06:36 Actualitzat: 30 de març 2023 - 08:25

El ple del Congrés aprovarà, previsiblement, aquest dijous el reial decret de reforma del sistema de pensions, que el govern va pactar amb els sindicats fa dues setmanes i que compta amb l’aval de la Comissió Europea. Si no hi ha cap canvi d’última hora, després del debat i la votació la reforma tirarà avant perquè l’executiu espanyol té assegurats els vots, però aquest dimecres, el Partit Popular ja va anunciar que votarà en contra del reial decret i va acusar el govern de coalició d’amagar les dades de l'impacte econòmic de les mesures.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va carregar contra la postura del PP després d’aquestes acusacions. En declaracions als mitjans als corredors del Congrés, va assegurar que l’oposició ha rebut les bases de dades i els fulls de càlcul del projecte, i ha assegurat que no es tracta d’una qüestió de manca de transparència, sinó “de posar excuses”, per part del PP. 

Un sistema "més equitatiu i sostenible"

La segona fase de la reforma de les pensions va rebre llum verda en una reunió extraordinària del Consell de Ministres fa dues setmanes, després d’haver arribat a un pacte amb els sindicats i l’aval de la Comissió Europea.

La modificació contempla una bateria de mesures per a modificar el sistema actual i convertir-lo en "més equitatiu i sostenible en el temps", segons el mateix Escrivá. Algunes de les novetats són la implantació d'un model dual per a calcular la pensió i diverses iniciatives per a incrementar els ingressos, millorar la suficiència de les pensions mínimes i reduir la bretxa de gènere.

El pla manté fins al 2044 el període de còmput en els 25 anys actuals. Però ofereix una segona opció a les persones que es retiren: elegir els millors 27 dels últims 29 anys si els beneficia més. És a dir, que si allarguen el còmput quatre anys, podran descartar-ne els dos pitjors per al càlcul, que es contempla per mensualitats i no requereix que siguen consecutives. 

Mesures per a omplir la vidriola

Entre les mesures per a augmentar els ingressos de la vidriola, el decret contempla la pujada progressiva de la base màxima de cotització. La fórmula prevista estipula que entre 2024 i 2050 aquest indicador —que el 2023 se situa en 4.495,50— pujarà cada any el mateix que l'IPC més 1,2 punts percentuals. A més, la reforma inclou una quota de solidaritat per a salaris alts i que es pagarà sobre la part del salari que supere la base màxima de cotització —les que queden exemptes per superar el llindar màxim. Es començarà el 2025, amb una quota de l'1% que anirà augmentant a ritme de 0,25 punts anuals fins a arribar al 6% el 2045.

Segons càlculs d'Escrivá, el fons de reserva, la denominada "vidriola de les pensions", arribarà a tindre uns 120.000 milions d'euros al principi de la dècada de 2040. Aquest estalvi, ha explicat el ministre, començarà a utilitzar-se des de l'inici dels anys trenta fins als anys cinquanta per a blindar les pensions durant els anys de més pressió demogràfica.

També et pot interessar

stats