Compte arrere per a registrar les coalicions per a les eleccions europees

Este divendres a la mitjanit acaba el termini per a establir les formacions que concorren juntes, però també detalls com ara el logo o els noms diferencials en les autonomies

Banderes de la Unió Europea en una imatge d'arxiu
Banderes de la Unió Europea en una imatge d'arxiu / Stephanie Lecocq (EFE)

El termini per a registrar les coalicions electorals per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny acaba este divendres a la mitjanit, quan falten sis setmanes perquè comencen les votacions en alguns països del bloc comunitari. Els del Parlament Europeu són els únics comicis a Espanya en què la circumscripció és única. Així, cada sufragi té el mateix pes, fet que afavoreix les aliances entre formacions que no són d'àmbit estatal.

A l'hora de registrar-se davant de la Junta Electoral Central , les coalicions han de detallar la denominació, els òrgans de direcció, la represetació de cada partit integrant, les sigles, el logo i l'àmbit territorial. A més, es poden establir denominacions diferents en la papereta en funció de la comunitat autònoma.

Canvis en les coalicions respecte del 2019

El 2019 es van inscriure dotze coalicions, però només tres van aconseguir un escó. La més exitosa va ser Unides Podem, que no repetirà la formula. Enguany, l'espai estarà dividit en dos. Ara per ara, Sumar es presenta amb els Comuns (número dos de la llista); Compromís (el tres); Esquerra Unda (el quatre), Més Madrid (cinc) i la incògnita de què farà Chunta Aragonesista.

Podem, amb l'exministra d'igualtat Irene Montero com a cap de llista, tornarà a competir electoralment amb les formacions amb que abans compartir espai. La darrera enquesta del CIS els dona 2,3% d'intenció directa de vot, amb possibilitats d'assegurar un dels 61 escons en joc.

Les esquerres sobiranistes i independentistes reeditaran la coalició Ara Repúbliques. Com a novetat, a Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG enguany se'ls suma el balear Ara Més, que va anar en coalició amb Sumar en les eleccions generals.

Quant al PNB i Coalició Canària, tornen a sumar forces com van fer el 2019, quan aconseguiren una europarlamentària amb la marca Coalició per una Europa Solidària.

També et pot interessar

stats