Esquerra Unida accepta concórrer amb Sumar en les europees, tot i “no meréixer” el quart lloc a les llistes

La federació valenciana critica "les formes antidemocràtiques" del projecte que encapçala Díaz, i el Consell Polític d'EUPV rebutja quasi unànimement l'acord

Manu Pineda, actual europarlamentari d'Esquerra Unida i candidat triat en primàries
Manu Pineda, actual europarlamentari d'Esquerra Unida i candidat triat en primàries / @ManuPineda (X)

Esquerra Unida ha anunciat este dilluns a la nit que accepta la proposta de Sumar d'ocupar el quart lloc en la candidatura de les eleccions europees, però al mateix temps ha decidit suspendre la participació en la direcció de l'organització que lidera Yolanda Díaz.

La decisió arriba l'endemà de les eleccions basques, en què Sumar va obtindre un escó, lluny de les expectatives que tenien els partits que el conformen la coalició. Esquerra Unida ha atribuït els "mals resultats" a la divisió i a la incapacitat de la formació fúcsia d'aglutinar l'espai.

Així, Esquerra Unida ha explicat que el quart lloc "no és la posició que mereix", però "la classe treballadora i el futur de l'esquerra transformadora no mereixen més divisió i desmoralització en l'actual moment d'avanç reaccionari a tot Europa". Manu Pineda, el candidat triat en primàries, serà el protagonista d'una "campanya pròpia, amb un perfil, imatge i propostes pròpies".

La formació ha explicat que la relació amb Sumar serà un debat central "en l'exercici de reflexió col·lectiva durant el procés assembleari d'Esquerra Unida", per a recuperar "la màxima presència en tots els àmbits, inclòs l'institucional". Mentrestant, han decidit no participar dels òrgans del partit Sumar fins a la celebració i decisió que adopte l'Assemblea Federal.

EUPV critica les "formes antidemocràtiques" de Sumar

D'altra banda, el Consell Polític d'Esquerra Unida del País Valencià va aprovar diumenge amb un 98% no acceptar la proposta de Sumar per a les eleccions europees, i així ho ha defensat en la coordinadora federal d'Esquerra Unida de dilluns, on també ha demanat un referèndum de la militància.

EUPV critica les "formes antidemocràtiques" de Díaz, a la qual acusen de prendre decisions unilaterals sense tindre en compte "la pluralitat de l'espai". A més, acusen el partit Sumar de no ser "coherent amb els principis i objectius de l'organització d'esquerres". La federació valenciana accepta la decisió de la direcció estatal.

Rosa Pérez Garijo, coordinadora general de la formació, ha manifestat que no renuncien a establir confluències amb altres forces polítiques per als diferents processos electorals, atés que són una força política amb "clara vocació d'unitat", però amb "un debat i un acord col·lectiu entre els diferents partits polítics", la qual cosa "no es produeix amb Sumar".

També et pot interessar

stats